Paroubek podal žalobu na Kubiceho

Praha - Sociální demokracie a její předseda Jiří Paroubek podali žalobu na policii a bývalého ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho. Viní je z toho, že v roce 2006 protiprávně zasáhli do předvolebního politického boje.

Čtyři dny před parlamentními volbami v roce 2006 pronikly na veřejnost detaily z tajné zprávy tehdejšího šéfa elitních detektivů Jana Kubiceho. V ní uvedl, že organizovaný zločin prorůstá do státní správy a dokazují to utajované dokumenty útvaru. Podle sociálních demokratů pak tyto informace ovlivnily výsledky voleb, ve kterých ČSSD prohrála.

Jiří Paroubek chce teď okolnosti úniku informací z tajného materiálu nechat prošetřit a hodlá podat na Jana Kubiceho žalobu. „Myslím, že je to logický krok, protože zatím všechna trestní oznámení byla zametena státním zastupitelstvím nebo policií pod koberec, a myslím si, že takhle si z toho nikdo legraci dělat nesmí,“ řekl šéf sociálních demokratů Paroubek.

Jana Kubiceho a některé další policisty, kteří se tehdejšího jednání braného výboru zúčastnili, vyšetřovala po úniku informací ze zprávy Inspekce ministra vnitra. Původní obvinění ze zneužívání pravomoci veřejného činitele, z pomluvy a z neoprávněného nakládání s osobními údaji jim ale neprokázala. „Ty případy, které teď Jiří Paroubek žaluje, státní zastupitelství a policie rozhodly. Myslím, že to je naprosté zbytečné zatěžování policie věcí, která byla už dávno rozhodnutá, a nemá to nic společného s podstatou věci,“ myslí si Jan Vidím z ODS.

V souvislosti s únikem informací už některé tresty padly. Začátkem října byl potrestán ministr vnitra Ivan Langer, který od Národního bezpečnostního úřadu dostal pokutu devět tisíc korun. Totéž hrozí i Pavlu Severovi.

Jan Kubice
Zdroj: ČT24