Nacionalistická Dělnická strana podala trestní oznámení na plzeňského primátora

Plzeň - Nacionalisticky orientovaná Dělnická strana podala trestní oznámení na primátora Plzně Pavla Rödla. Domnívá se, že zneužil pravomoci veřejného činitele a šířil poplašnou zprávu, když na poslední chvíli zakázal pochod pravicových extrémistů Plzní.

„Chceme, aby orgány činné v trestním řízení vše řádně prošetřily, a pokud tak učiní, musí být pan primátor zcela jednoznačně trestně zodpovědný za svoje jednání,“ požaduje předseda strany Tomáš Vandas.

Neonacisté chtěli protestní pochod proti potlačování svobody slova a shromažďování uspořádat v centru Plzně, primátor ale akci zakázal. Demonstrace pravicových extremistů se přesunula na pražské Palackého náměstí, kde zhruba po hodině skončila bez incidentu. Protesty vzbudily negativní reakce především v řadách židovské obce, neboť datum jejich pořádání odpovídalo transportům plzeňských Židů do Terezína v roce 1942.

Dělnická strana je nacionalisticky orientovaná politická strana. V minulosti byla součástí tak zvané Národní pětky. Vystupuje kriticky proti některým menšinám, především Romům a homosexuálům. Jejím předsedou je Tomáš Vandas, který byl v Pardubickém kraji ve volbách 2006 lídrem kandidátky Právo a Spravedlnost – Ano tradiční rodině, ne korupci a kriminalitě.

Vydáno pod