Obering a Topolánek: Radar jako součást systému NATO bude účinnou obranou

Praha - Šéf americké Agentury pro raketovou obranu Henry Obering prohlásil na zasedání Bezpečnostní rady státu, že systém USA funguje a jako součást systému NATO může zabezpečit ochranu středoevropských zemí. Ohrožení ze strany Severní Koreje a Íránu podle generála Oberinga stále vzrůstá. Zasedání se účastnil také americký velvyslanec v Česku Richar Graber.

Obering se zasedání bezpečnostní rady účastnil již při své návštěvě České republiky v dubnu. Vyjádřil tehdy také podporu ze strany Ameriky, aby se protiraketová obrana USA doplňovala s podobným systémem NATO. Premiér Mirek Topolánek vyjádřil přesvědčení, že o provázanosti americké obrany s NATO se rozhodne na dubnovém summitu Severoatlantické aliance v Bukurešti.

Na současném zasedání američtí představitelé především informovali o aktuálních názorech Washingtonu na protiraketovou obranu a zhodnotili vývoj česko-amerických rozhovorů o radaru. Znovu ujistli českou stranu o neškodnosti systému na lidské zdraví. Obering také přijel nabídnout českým firmám účast na budování radaru.

Podle generála Oberinga je hrozba útoku, vývoje a testů balistických raket v Íránu a KLDR skutečná a stále roste. Americký systém protiraketové obrany podle něj funguje a je schopen zajistit ochranu před nebezpečím České republice i ostatním středoevropským zemím.

Členům bezpečnostní rady Obering předvedl prezentaci vojenských a technických aspektů systému protiraketové obrany USA. Připustil ale také, že pokud by Česká republika zamítla umístění radaru na svém území, mají Američané vytipovány už alternativní, i když z hlediska obrany ne tak ideální země.

Coyle: „Irán dělá některé bláznivé věci, není ale bláznivý natolik, aby zaútočil na Evropu.“

Do Čech na pozvání ekologické organizace Greenpeace, Ligy starostů proti radaru i Strany zelených přijel také Philip Coyle, bývalý náměstek amerického ministra obrany. Jeho názory na protiraketovou základnu v Brdech se od názorů Henryho Oberinga liší. Přestože na přípravě projektu spolupracoval, nyní považuje umístění systému v Evropě za neefektivní a jeho schopnost obrany proti raketám dlouhého doletu za neúčinnou. Systém na našem území má být ochranou před raketami krátkého a středního doletu.

Podle Tomáše Klvani, vládního koordinátora protiraketové obrany, Coyle vychází ze zastaralých údajů a argumentuje více politicky než věcně. „Coyle v Pentagonu seděl, a byl dokonce v poměrně dost významné části vývoje protiraketového systému, a to samo o sobě zpochybňuje to, co teď říká,“ neuznává jeho argumentaci generál Jiří Šedivý.

Coyle v České republice bude pobývat do čtvrtka, premiér Topolánek jeho jednání na našem území odmítl komentovat s tím, že návštěvu amerického experta nepovažuje za oficiální.