Podle ČSSD se radarová základna v Česku podílí na štěpení Evropy

Praha – Premiér Topolánek a šéf Americké agentury pro raketovou obranu Henry Obering se na zasedání Bezpečnostní rady státu shodli, že radarová základna na našem území se stane součástí NATO. Obering vládní představitele ubezpečil, že systém funguje a že není zdraví nebezpečný. O provázanosti amerického systému s NATO by se mělo rozhodnout na dubnovém summitu aliance v Bukurešti. Sociální demokraté, kteří s umístění základny na našem území nesouhlasí, mají vůči bilaterální smlouvě mezi Českou republikou a USA výhrady. Domnívají se, že by se naše země měla připojit spíše k některému evropskému projektu.

Podle Lubomíra Zaorálka, sociálnědemokratického místopředsedy sněmovny, Česká republika, stejně jako Polsko, jednáním s Američany vytváří dělící čáry v Evropě. Umístění systému protiraketové základny považuje ČSSD za problém severoatlantický nebo evropský, nejen česko-americký, respektive polsko-americký. „Jsme přesvědčeni, že jsme součástí NATO, Evropské unie, máme spojence … pokud se tento systém má týkat celé řady evropských států, tak by o něm měly rozhodovat a měly by se na něm podílet všechny,“ domnívá se Zaorálek.

Ministryně obrany Vlasta Parkanová kontruje tvrzením, že americký systém protiraketové obrany je od počátku konstruován tak, aby mohl být napojen na systém NATO. Cílem setkání aliančních ministrů obrany je, aby se projekt stal součástí obrany všech členských států Severoatlantické aliance, tvrdí Parkanová.

ČSSD se Obering příliš nelíbí

Sociální demokraté ale přesto nepovažují takový přístup za nejlepší. Evropa vyvíjí také své systémy, jejichž výzkum dosahuje zhruba stejné úrovně jako americké výsledky. ČSSD se nelíbí, že americké firmy přicházejí do Čech s nabídkou před dokončením celého projektu a snaží se ho zde prosadit.

Za šťastné před politickým rozhodnutím, jako je sněmovní projednávání, zda bude nebo nebude umístěn radar na našem území, Zaorálek nepovažuje ani to, že Henry Obering přijel do Prahy se zástupci firem. Místopředseda ČSSD tvrdí, že řada poslanců od nich obdržela pozvání na večeři.

Oberingovu argumentaci považuje Zaorálek za ideologickou. Oproti tomu argumentaci bývalého náměstka ministra obrany Philipa Coyla označuje jako „podstatnou pro parlament“, neboť se týká analýzy hrozeb, technických detailů a účinnosti systému. „Měli bychom slyšet co nejvíce českých odborníků, ale i zahraničních, kteří jsou ovšem skutečně nezávislí,“ domnívá se Zaorálek a dodává, že Oberinga, který je s tímto systém spojen, za nezávislého odborníka nepovažuje.