Duel Klause a Švejnara v Senátu se uskuteční 29. ledna

Praha - Veřejná debata obou prezidentských kandidátů se zřejmě uskuteční v úterý 29. ledna v Senátu. Prezident Václav Klaus a jeho protikandidát Jan Švejnar budou mít možnost vzájemně se představit a poté budou čelit dotazům senátorů. Setkání organizuje senátorský klub ČSSD jako své otevřené zasedání. Podle jeho předsedkyně Aleny Gajdůškové je už termín neformálně domluvený s vedoucím prezidentské kanceláře Jiřím Veigelem.

Duel obou prezidentských kandidátů se uskuteční v Hlavním (Rytířském) sále horní komory, jednání bude otevřené všem senátorům. Švejnar už podobné setkání se senátory ČSSD za přítomnosti médií absolvoval loni ještě předtím, než kandidaturu přijal. Tehdy pozvání nevyužili jen senátoři ODS. Česká televize se bude snažit duel odvysílat v přímém přenosu.

Klaus na rozdíl od Švejnara vzájemný veřejný duel dříve odmítal s tím, že o budoucím prezidentovi budou rozhodovat zákonodárci, jimž se představuje v rámci schůzek v jednotlivých frakcích, a ne voliči, jako je tomu při přímé volbě prezidenta. Minulý týden už ale na svou účast ve veřejném duelu přistoupil.

Společné vystoupení obou kandidátů nebude přespříští úterý jejich jediným setkáním s voliteli. Oba se mají sejít se zákonodárci ODS. Švejnar má po poledni navštívit poslanecký klub ODS. Klaus by se měl „s největší pravděpodobností“ sejít se senátory své strany, řekl jejich předseda Jiří Stříteský.

Všechny tyto schůzky se uskuteční půldruhého týdne před vlastní volbou prezidenta. Parlament bude hlavu státu vybírat 8. února na Pražském hradě.