V Praze bude v sobotu kvůli neonacistům více policistů

Praha - V centru Prahy bude v sobotu vedle posílených hlídek státní policie také 150 strážníků a v záloze rovněž pořádková jednotka, takzvaní těžkoodenci. Policie totiž nevylučuje, že se do metropole na Palackého náměstí přesune akce neonacistů, která byla původně ohlášena a poté zakázána v Plzni. Pokud tomu tak bude a účastníci demonstrace poruší zákon, úředníci na místě akci rozpustí, informoval dnes primátorův náměstek Rudolf Blažek (ODS).

Strážníci podle něho budou na Palackého náměstí, ale také na Starém Městě a Josefově, kde se měl původně konat listopadový pochod stoupenců krajní pravice. Soudy nakonec akci zakázaly a ulice centra tehdy ovládli spíše anarchisté a další antifašisté.

„Máme na to stejný názor od listopadu loňského roku,“ zdůraznil Blažek a dodal, že v pohotovosti bude pražský krizový štáb. „Pokud by účel případné sobotní demonstrace nebo projevy účastníků byly protizákonné, úředníci zasáhnou a shromáždění ukončí, případně požádají policii o neprodlený zásah,“ uvedl.

Počet pravicových radikálů policisté odhadují na 700. Pokud se skutečně sejdou v Praze, mohlo by jich v Plzni být mezi 150 až 400. Ze Saska se očekává příjezd 200 až 300 příznivců. Anarchistů, kteří se i přes zákaz hodlají sejít v plzeňských Sadech Pětatřicátníků, by mohlo být kolem tří set.

Langer: "Kvůli partě nácků nechci omezovat svobodu shromažďování."

Radikální antifašisté z Antifašistické akce dnes na svém webu uvedli, že v Praze žádný veřejný projev proti neonacistům nechystají. Připouštějí sice, že pravicoví extremisté se mohou v metropoli sejít, potvrzeno to ale nemají. „Počty neonacistů, které uvádí policie, působí nadsazeně a informace o neonacistických hordách ze zahraničí vyvolávají spíše úsměv,“ uvádí se na stránkách www.antifa.cz. Antifašisté soudí, že za prohlášeními policie je snaha vyvolávat napětí, které jí prý dává legitimitu k razantním zákrokům, navyšování rozpočtu i posilování pravomocí.

„V tuto chvíli mohu říci zcela jednoznačně, že policie je připravena razantně zasáhnout, jako zasáhla před několika týdny v Praze,“ ubezpečil ministr vnitra Ivan Langer. „Nerad byl ale kvůli partě nácků či neonacistů omezoval jedno ze základních lidských práv - svobodu shromažďování.“
Radní druhé městské části v minulosti souhlasili s tím, že se na Palackého náměstí mohou konat shromáždění bez oznámení. Koncem loňského roku však změnili názor. „Byli bychom rádi, aby takové místo bylo v Praze zachováno. Je otázkou, jestli na Palackého náměstí,“ řekl Blažek.

Magistrát podle něho vyjednává s radnicí Prahy 7 o případném přesunu na Letnou. „Za ministerstvem vnitra je takové ideální místo,“ soudí náměstek, podle kterého by mohlo být jasno do března. Vyjádřit se k tomu ale musí i policie. „Buď Praze 2 řekneme, že jiné místo nebude, nebo je zrušíme, nebo je přesuneme jinam,“ dodal Blažek.