Čunek zaplatí pokutu 20 tisíc za zatajení úvěru

Ostrava - Ostravský soud udělil lidoveckému předsedovi Jiřímu Čunkovi pokutu ve výši 20.000 korun kvůli zatajení nesplaceného hypotečního úvěru, tvrdí server Aktuálně.cz. Soud tak vyhověl novináři Tomáši Němečkovi z Hospodářských novin, který Čunka zažaloval kvůli porušení povinnosti veřejného funkcionáře. Čunek podle rozhodnutí chyboval, když do svého přiznání nezahrnul hypoteční úvěr. Rozsudek byl zveřejněn na internetové úřední desce.

„Žalovaný Jiří Čunek porušil povinnost veřejného funkcionáře stanovenou zákonem o střetu zájmů tím, že v oznámení o činnostech, majetku, příjmech, darech a závazcích, které učinil dne 26. března 2007 v souvislosti s ukončením funkce starosty města Vsetín, neuvedl, že má nesplacený hypoteční úvěr u Komerční banky výši 1.388.527,74 korun s úrokem ve výši 5.033,40,“ uvedl ve svém verdiktu senát Krajského soudu v Ostravě pod vedením soudkyně Moniky Javorové.

Pokuta je podle Aktuálně.cz splatná do patnácti dnů. Čunek se proti rozhodnutí může bránit u Nejvyššího správního soudu.

Zpřísněný zákon o střetu zájmů platí od loňského ledna a přikazuje politikům, ale i vysokým úředníkům, soudcům nebo starostům, pravidelně zveřejňovat své příjmy. Přikazuje, aby politici a další veřejně činní lidé odevzdávali do registru soupis majetku.

Čunek byl od listopadu 2006 podezřelý z toho, že jako starosta Vsetína přijal před pěti lety půlmilionový úplatek od realitní společnosti H&B Real. Počátkem loňského listopadu dokonce kvůli opětovnému otevření této korupční kauzy rezignoval na funkci místopředsedy vlády a ministra pro místní rozvoj. Ve stejnou dobu zároveň čelil nátlaku z vlastní strany i koalice kvůli informacím médií, že v 90. letech Čunkova rodina brala sociální dávky a na účtech měla zároveň 3,5 milionu korun. V druhé polovině listopadu pak Nejvyšší státní zastupitelství potvrdilo definitivně zastavení Čunkova trestního stíhání. Pozornost budil i politikův vztah k romské menšině a kontroverzní výroky o ní.