KSČM a část ČSSD zvažují postavit proti Klausovi Dienstbiera

Praha - Pokud by se konala druhá volba prezidenta republiky, komunisté podle dnešních Lidových novin (LN) uvažují o tom, že by v ní spolu s ČSSD postavili proti Václavu Klausovi jako kandidáta polistopadového československého ministra zahraničí Jiřího Dienstbiera. O něm jako o prezidentském kandidátovi uvažovali sociální demokraté už loni. Teď chtějí v první volbě podpořit jako Klausova protikandidáta ekonoma Jana Švejnara. První volba, v níž se utkají Klaus se Švejnarem, začne 8. února.

LN píší, že komunisté mají připravenou taktiku, podle níž by v první volbě nebyl zvolen nikdo. Mezi komunisty a některými sociálními demokraty se už teď spekuluje o protikandidátovi Klause v případné druhé volbě, přičemž nejčastěji padá mezi komunisty a v části ČSSD jméno Dienstbiera, píše deník.

LN připomínají, že Dienstbier přijal kandidaturu za ČSSD do Senátu v Kladně, ale možnost souboje s Klausem o Hrad zcela nevylučuje. „Já tyto spekulace nebudu komentovat. Teď je potřeba soustředit veškerou energii na to, aby Jan Švejnar porazil Václava Klause. A teprve podle toho, jaký bude výsledek tohoto souboje - a nedělám si žádné velké iluze, jak to asi dopadne - by mohla vzniknout nějaká nová situace, ve které by se mohlo začít diskutovat i o jiných alternativách,“ odpověděl Dienstbier na dotaz LN, zda je pro něj prezidentská volba už pasé.

Nejmenovaný zdroj blízký vedení KSČM popsal LN komunistickou taktiku, jak v první volbě nikoho prezidentem nezvolit: v prvním a druhém kole první volby by komunisté podpořili Švejnara, aby Klaus do dalšího kola nepostoupil sám - a pokud by se ukázalo, že Klaus nemá šanci získat většinu, odevzdali by komunisté ve třetím kole první volby 29 prázdných lístků.

Prezidenta budou volit členové obou komor parlamentu při volbě, která začne 8. února. ODS navrhla znovuzvolení Klause. Jeho soupeře Švejnara nominovali senátoři ze čtyř frakcí včetně opoziční ČSSD. Vzhledem k síle ODS a k tomu, že současného prezidenta budou volit i někteří zákonodárci z dalších stran, je za favorita považován Klaus.

Vydáno pod