Otcové nepustili novou ředitelku úřadu pro ochranu dětí do práce

Brno - Členové sdružení K213 nevpustili novou ředitelku Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Lenku Pavlovou do práce. Druhým dnem blokují vchod do sídla úřadu v brněnské Josefské ulici. Pavlová s nimi vyjednávala a poté od úřadu odešla.

„Vraťte se do svých feministických spolků,“ řekl Pavlové předseda sdružení Jiří Fiala.

Organizace K213 má asi 480 členů. Jsou to především otcové, jimž byl po rozvodech s jejich partnerkami znemožňován styk s dětmi. Tvrdí, že se Pavlová dostala na místo ředitelky úřadu neprůhledným způsobem. Požadují po ministerstvu vysvětlení.

Druhá zásadní výtka k Pavlové se týká její minulosti. Organizace se domnívá, že je „feministickou advokátkou extremistických feministických spolků Profem a Koordona, které razí s rovností občanů zcela neslučitelné názory“. Organizace podle Fialy zastávají názory, podle nichž by měl otec po rozvodu pouze platit výživné, aniž by měl kontakt s dítětem.

K213 uvádí ve svém prohlášení, že Pavlové a všem, kteří ji z ministerstva práce a sociálních věcí do funkce dosadili, vyhlásila „nesmiřitelný boj“. V něm chtějí pokračovat až do doby, kdy bude výběrové řízení na ředitele úřadu anulováno a uskuteční se nový konkurz.

Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí má na starosti vymáhání výživného, mezinárodní adopce dětí a vystupuje také jako opatrovník dětí v kauzách takzvaných mezinárodních únosů dětí ze smíšených manželství. V minulosti čelil kritice kvůli neefektivnímu způsobu práce, právě Pavlová má úřadu vtisknout novou tvář.

Lenka Pavlová
Zdroj: ČT24