Nečas chce rázně zakročit proti demonstrujícím otcům ze sdružení K213

Praha/Brno - Otcové ze sdružení K213 dnes opět celý den blokovali vchod do Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí. Jeho ředitelka Lenka Pavlová, proti jejímuž jmenování je protest namířen, ale do práce nepřišla. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas prohlásil, že ministerstvo využije všech zákonných prostředků, aby zamezil demonstrantům blokovat chodu úřadu.

Nečas situaci označil za neúnosnou, a proto je rozhodnutý použít všech prostředků, aby ji vyřešil. Ministerstvo přijalo určitá bezpečnostní opatření, aby ochránilo pracovníky úřadu, kterými jsou výhradně ženy, před chováním demonstrujících mužů. „Nejenom jako ministr, ale i jako občan a otec jsem nesmírně pobouřen chováním těchto lidí, jejich agresivitou a neskutečnou sprostotou,“ řekl ministr.

Nečas odmítl s muži komunikovat právě kvůli jejich „hulvátství“. Důvodem jsou - kromě jejich vyjádření, že jsou ochotni nástupu Pavlové do úřadu zabránit fyzicky - také výroky na adresu některých političe Lenky Mazuchové a Džamily Stehlíkové. Ministr požaduje, aby se sdružení za urážky omluvilo.

„Já po takových sprosťácích nic požadovat nechci a nebudu, s výjimkou toho, aby se těm třem dámám veřejně, hluboce a s pokorou omluvili,“ odpověděl Nečas na otázku, zda zvažuje podání trestního oznámení. Média a veřejnost vyzval, aby tyto „sexistické, sprostýé a vulgárních agresory“ ignorovaly.

Osočení z neprůhlednosti výběrového řízení na vedoucí post úřadu označil Nečas za naprosto lživé. O odvolání Pavlové neuvažuje, považuje ji naopak za kompetentní odbornici.