Češi se o radar už tolik nezajímají

Praha - Zájem veřejnosti o případnou americkou radarovou základnu v Česku opadá. V září sledovalo informace týkající se radaru 64 procent lidí, teď pouze 48 procent. Vládní koordinátor pro komunikaci programu protiraketové obrany Tomáš Klvaňa zhodnotil dosavadní informační kampaň jako dobrou. V jejím rámci představil dnes DVD o radaru, na němž se k protiraketovému systému vyjadřuje řada známých osobností.

Podle Klvani mají Češi o radaru k dispozici dostatek informací. Ode dneška navíc mohou využít i nové informační DVD. Do projektu se zapojili umělci, politici i odborníci, například Libor Pešek, Zdeněk Svěrák nebo Jiří Šedivý.

Zároveň končí provoz informační zelené linky. Důvodem jsou aktivisté, kteří sabotovali její provoz. Linka byla součástí informační kampaně, kterou Klvaňa označil za vysvětlovací, nikoliv přesvědčovací. Taková, tedy mnohem intenzivnější, by měla být až po vyjednání smluv.

Vláda chce vyjednat smlouvu co nejvýhodněji, ne co nejdříve

Termín pro konec jednání o umístění radaru Česko stále nemá, přestože Pentagon vyjádřil naději, že k dohodě dojde v nejbližších týdnech. Prohlášení Pentagonu českou stranu překvapilo, protože konečný termín pro jednání zatím nepadl. Jednání o obou smlouvách pod dohledem ministerstva obrany i ministerstva zahraničí postupují sice dopředu, ale politici se shodují, že žádnou lhůtu na jejich dokončování stanovovat nelze.

Cílem je vyjednat smlouvy pro Českou republiku co nejvýhodněji, ne co nejdříve. „O detailech, například v otázkách jurisdikce, životního prostředí a podobně, se bude ještě tvrdě vyjednávat,“ říká Tomáš Klvaňa o sporných bodech česko-amerických rozhovorů.

Nezávazně by vláda chtěla smlouvy předložit parlamentu k projednání po dubnovém summitu NATO v Bukurešti, kde se bude jednat o takových klíčových otázkách, jako je připojení radaru na našem území k systému Severoatlantické aliance.