Aktuálně.cz: Reforma tajných služeb je připravena

Praha - Snížení počtu tajných služeb ze čtyři na dvě a to, že žádná z nich by neměla spadat po ministerstvo, ale výlučně pod vládu, je podle serveru Aktuálně.cz cílem reformy zpravodajských služeb, kterou připravila vláda. Aktuálně.cz píše, že vládní úředníci již sepsali zákon, podle něhož bude transformace zpravodajských služeb probíhat.

Reforma podle serveru předpokládá, že už od příštího roku by v Česku místo dosavadních čtyř měly fungovat pouze dvě tajné služby: rozvědka a kontrarozvědka. Sloučit se mají vojenská kontrarozvědka s civilní

S propouštěním lidí zatím kabinet nepočítá, naopak plánuje, že úspory přinese sloučení logistického zázemí služeb, píše Aktuálně.cz.

Další chystaná změna podle něj spočívá v tom, že nově nebude žádná ze služeb spadat pod ministerstvo, ale všechny budou podléhat výlučně vládnímu kabinetu. Doposud patří například civilní rozvědka pod ministerstvo vnitra, armádní služba, která se rovněž dělí na špionáž a kontrašpionáž, zase spadá pod resort obrany.

„Je to v podstatě připravené, počítáme s tím, že změny začnou platit od ledna příštího roku,“ řekl serveru státní úředník, který má o přípravě reforem detailní informace. Veřejně zatím kabinet o chystaných změnách mluvit nechce, přípravy probíhají v utajeném režimu. Teprve poté, co je oficiálně schválí vláda, budou odtajněné, informuje Aktuálně.cz.

Vládní mluvčí Jana Bartošová podle něj nicméně potvrdila, že reformy jsou připraveny. „Zákon byl projednán ve Výboru pro zpravodajskou činnost, pak bude předložen Bezpečnostní radě státu a poté půjde do vlády,“

Aktuálně.cz píše, že reformu ještě musí schválit parlament, ale je pravděpodobné, že premiér Mirek Topolánek (ODS) se svými návrhy uspěje. Vládní plán jde totiž v duchu změn, které při předloňské debatě navrhovala i sociální demokracie, poznamenává server.

Pokud jde o postoj opozice, ČSSD podle Aktuálně.cz čeká na detaily změn včetně třeba toho, jak přesně bude probíhat slučování služeb. „Nepovažovali jsme za šťastné sloučení kontarozvědky a rozvědky vzhledem k vzájemným nepříliš dobrým vztahům. Nový plán je lepší, ale samozřejmě i tak bude klíčové, jak ta transformace bude probíhat. A já doufám, že vláda splní, co slíbila, že ještě před tím, než jej schválí, prodiskutuje je ve výborech,“ uvedl bezpečnostní expert ČSSD Jeroným Tejc.