Hasiči loni zasahovali u nejvíce událostí v historii

Praha - Loni vyjeli k historicky nejvyššímu počtu mimořádných událostí a likvidovali také nejvíce požárů od extrémního roku 2003. Minulý rok kontrolovali i požární bezpečnost obchodních řetězců. Vyplývá to z bilanční statistiky, kterou dnes zveřejnil hasičský záchranný sbor.

Hasiči loni v České republice zasahovali u 115 999 mimořádných událostí. V roce 2006 napočítali o více než 7 200 zásahů méně. Historicky rekordní počet výjezdů k mimořádným událostem měl podle generálního ředitele hasičů Miroslava Štěpána tři hlavní příčiny. První byl lednový orkán Kyrill, který během dvou dnů vyslal hasiče k téměř šesti tisícům událostí. K velkému nárůstu požárů v přírodě přispěly suché měsíce a třetí oblastí byla dopravní nehodovost, prohlásil Štěpán.

Hasiči vyjeli k nejvyššímu počtu požárů a karambolů od roku 2003. Požárů se zásahem hasičů bylo loni podle statistik 21 858, dalších více než 500 požárů si přítomnost hasičů nevyžádalo. Škoda, kterou loni požáry způsobily, přesáhla 2,1 miliardy korun, tedy nejvíce od roku 2002. Nehod, které si vyžádaly přítomnost hasičů bylo loni o 12 procent více než v roce 2006.

Při požárech loni zemřelo 125 lidí, tedy o 19 lidí méně než v roce 2006. V roce 2005 padlo ohni za oběť 139 lidí. Naopak počet zraněných při požárech loni oproti roku 2006 narostl z 919 na 976 lidí. Nejvíce lidí při požárech loni podle statistik zahynulo ve Středočeském kraji - 23, naopak nejmenší počet obětí hasiči napočítali na Karlovarsku, kde zemřeli dva lidé.

Hasiči také v loňském roce provedli několik preventivních akcí. Při jedné z nich se zaměřili na obchodní řetězce. Závady v požární ochraně zjistili u osmdesáti procent z nich. Největším nedostatkem byly špatně značené únikové cesty. Uvedené závady budou hasiči kontrolovat i v letošním roce.

Vydáno pod