Informace o novém pokynu policejního prezídia je možná „kachna“

Praha – Na mimořádném zasedání se bude bezpečnostní výbor sněmovny zabývat údajným příkazem policejního prezidia, podle něhož policisté bez souhlasu svých nadřízených z centrály nesmí začít nikoho prověřovat. Impulsem ke svolání zasedání byla Čunkova kauza. Poslanci nejsilnější opoziční strany se obávají cenzury a politického ovlivňování, vysvětlení chtějí proto slyšet přímo od ministra vnitra Ivana Langra a policejních šéfů. Nelíbí se jim, že by nařízení mohlo vést k destabilizaci policie. Objevují se i názory, že informace o novém pokynu je "kachna".

Bublan se obává destabilizace policie

„Od jednání čekáme vysvětlení, co policejní prezidium tímto nařízením sleduje,“ prozrazuje přeseda Výboru pro bezpečnost František Bublan svá očekávání, „obávám se, že by vedlo jednak k destabilizaci policie, protože policisté by byli omezeni v rozhodování, jednak zde vzniká podezření, že by se některé kauzy přešetřovaly jinde než u policie.“

„Policejní prezident tvrdil, že nařízení mělo zabránit případným duplikacím, tedy aby ten samý subjekt nebyl zároveň vyšetřován dvěma útvary,“ vysvětluje Bublan a dodává: „S tím bych souhlasil, vadilo by mi ale rozhodování, zda má trestní řízení zahájit státní zástupce, nebo policejní důstojník na prezidiu.“ V současné praxi podává návrh na zahájení trestního řízení policejní orgán, který začne případ vyšetřovat, konečné rozhodnutí je ale na státním zástupci.

Klas: Žádný nový pokyn neexistuje

Pokusu o destabilizaci celého protikorupčního útvaru, podobně jako Bublan, se obává i jeho ředitelka Renata Strnadová, ovšem z důvodů zcela odlišných. Podle ní se informace o chystaném nařízení nezakládá na pravdě, jde jen o medializovaný názor úzké skupiny policistů. Obdobně pohlíží na situaci i Jan Klas, místopředseda sněmovního bezpečnostního výboru, který jakékoliv podezření ze snahy o politické ovlivňování odmítá.

„Žádný nový pokyn prezidenta neexistuje,“ tvrdí Klas a dodává, že už v minulosti vyšla nařízení, která povinnosti služebních policejních funkcionářů a jejich osobní zodpovědnost upravují. Důvodem, proč policejní prezidium opatření v současné době zmiňuje, je podle Klase snaha najít právě takový systém, který by zaručil, aby nebyli zatýkáni ministerští úředníci, a nikdo nenesl odpovědnost, obdobně jako tomu bylo v kauze Čunek.

Impulsem byla zřejmě kauza Čunek

Nařízení podle deníku Právo údajně souvisí přávě s nedávným pokusem brněnských vyšetřovatelů o zahájení prověřování nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké, která rozhodla o odejmutí kauzy vicepremiéra Jiřího Čunka, podezřelého z korupce, přerovským žalobcům a předání případu do Jihlavy.

František Bublan přiznává, že právě novinový článek byl impulsem ke svolání výboru, na nějž pozval také policejního prezidenta a ministra vnitra, kteří přislíbili svou účast i vysvětlení.

Vydáno pod