Parkanová: Rozkrádání financí štábu bylo systematické

Praha - Černé fondy na generálním štábu armády nebyly podle ministryně obrany Vlasty Parkanové selháním jen několika jednotlivců, ale zásadní chybou celého systému. Parkanová to uvedla na ministerstvu obrany při armádním hodnocení loňského roku.

Ministryně se ke konkrétním osobám zapojeným do kauzy nevyjádřila, jejich činnost ale odsoudila. „Jednání těchto lidí považuji za zásadní selhání,“ řekla. Podle Parkanové kauza poškodila armádu nejen z finančního pohledu, ale i z hlediska její hodnověrnosti.

Někteří důstojníci viní z celé záležitosti Pavla Štefku, který v té době generální štáb řídil. Náznaky o luxusních darech a okázalém životě svých podřízených prý měl, nic s tím ale nedělal. Štefka to popírá - tvrdí, že při údajném rozkrádání financí na generálním štábu neměl stejnou pravomoc jako jeho předchůdci. V jeho prospěch podle policie navíc svědčí i fakt, že před odchodem z armády požádal o kontrolu hospodaření, která podvody odhalila.

Podle Štefky měli jeho předchůdci ke kontrole podřízených svůj odbor. Po organizačních změnách v roce 2004 ale kontrolu nad hospodařením získala ekonomická sekce ministerstva obrany. „Veškerá pravomoc v kontrolní činnosti, podotýkám jen v oblasti finanční, byla na ekonomické sekci. Žádal jsem ministry obrany, aby se tato situace změnila, ale nestalo se tak,“ řekl Štefka pro Českou televizi.

Současný náčelník generálního štábu Vlastimil Picek chce ve svém úřadě udělat pořádek a připravuje zásadní reorganizaci sekce, kde obvinění důstojníci působili. Chce se také rozloučit se všemi, u kterých policejní vyšetřování prokáže, že měli s černými fondy něco společného.

V letech 2003 až 2007 byly na generálním štábu vytvářeny černé fondy a za veřejné peníze se nakupovaly luxusní dárky pro štábní důstojníky, pořádaly se večírky a kupovala drahá výbava. Celkem jde o zhruba 7 milionů korun. Dva lidé jsou už obviněni.

Vydáno pod