Vojenské prostory v Brdech budou přístupné turistům

Praha - Ministerstvo obrany se chystá zpřístupnit armádní prostory, kde by Američané chtěli vybudovat protiraketový radar. Vojenským újezdem Brdy by měla od května vést cyklostezka, dostupné by měly být i okrajové části vojenského prostoru. Do otevření ale musí proběhnout důkladná sanace, která by vyloučila, že se v místě vyskytuje nevybuchlá munice.

Pro cyklisty v místě vznikne nová stezka. Ta povede od obce Buková přes Padrťské rybníky až do Trokavce. Bude muset být přesně vymezena, aby turisté neuhýbali z trasy. Místo je cenné především kvůli zachovalým přírodním lokalitám. K jejich poškození by ale podle ministerstva životního prostředí nemělo dojít. „Budeme ještě diskutovat o zpřístupnění během roku podle toho, jak hnízdí ptactvo a kvetou rostliny,“ uvedl náměstek ministerstva František Pelcl. Oblast bude otevřená jen o víkendech a státem uznaných svátcích.

Zpřístupnění vojenského újezdu je legislativně náročné. „Je to otázka několika měsíců. Tyto prostory tedy budou otevřeny v dubnu nebo květnu,“ řekl v Dobrém ránu náměstek ministryně obrany Martin Barták. V následujících měsících bude proveden pyrotechnický výzkum, v místě se totiž stále vyskytuje nevybuchlá armádní munice.

Otevření vojenského prostoru většina okolních obcí přivítala. Starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek přirovnal místa sousedící s vojenským prostorem k obcím, které leží na státních hranicích. V Dobrém ránu uvedl, že jsou to opomíjené lokality bez možnosti rozvoje. „Je proto na místě vyjít nám vstříc,“ dodal.

Kvůli možné výstavbě radarové základny teď stát obce v Brdech podporuje. Vznikla i komise, která jim má pomoci s financováním investičních projektů v regionu. Až 1,25 miliardy korun půjde například na výstavbu infrastruktury.

I nadále si ale ministerstvo obrany nemůže být jisté podporou obcí pro výstavbu radarové základny v Brdech. O možnosti postavit zde radar se stále jedná.