Chrysler dramaticky sníží počet svých zaměstnanců

Detroit - Chrysler propustí během roku 2008 ze svých továren deset tisíc zaměstnanců. Důvodem snižování počtu pracovníků je omezování produkční kapacity v Severní Americe a redukce nabídky vozů.

Výrobce automobilů sníží počet svých zaměstnanců o více než třetinu. „Musíme nyní přizpůsobit vzhled naší společnosti tak, aby reflektovala menší trh,“ vysvětlil pro BBC News viceprezident automobilky Tom LaSorda. Boj se slabou poptávkou společnost prohrává již od letošního února. Původní plány počítaly s tím, že se jí podaří obnovit ziskovost nejpozději do roku 2009.

Chrysler rovněž omezí výrobu. Skončí s produkcí čtyř typů automobilů, které šly nejhůře na odbyt. Opatření se týká modelů Dodge Magnum sedan, Chrysler Pacifica, Chrysler Crossfire a přizpůsobitelné verze vozu PT Cruiser.

Omezování výroby a propouštění přichází měsíc poté, co automobilová skupina DaimlerChrysler prodala součást Chrysler investiční firmě Cerberus Capital Management. Změna majitele zakončila neúspěšné spojení automobilek, ke kterému došlo v roce 1998. Fúze stála 36 miliard dolarů a managementu se přes veškeré úsilí nepodařilo sladit fungování dvou zcela odlišných podniků.