Švejnar popřel, že by v Česku nechtěl americký radar

Praha - Kandidát na prezidenta Jan Švejnar podle svého týmu neustoupil ze svého původního názoru, že v Česku má stát radar americké protiraketové obrany. Informaci, že Švejnar v této věci změnil názor, přinesl server iHNed.cz s odvoláním na jeho rozhovor pro páteční Hospodářské noviny.

Švejnar podle své mluvčí Kláry Pospíšilové v této souvislosti opakovaně zdůrazňuje dva body. Zaprvé, že v principu je vybudování radaru přínosné, neboť existují reálné hrozby, proti kterým se musí celé západní společenství bránit. A současně, že situace s radarem se vyvíjí jak ve Spojených státech, tak v Polsku, uvnitř NATO i mezi USA a Ruskem. „To všechno jsou nové skutečnosti, které Česká republika musí vyhodnotit. Na tomto základě je třeba dále vyjednávat,“ tlumočila Švejnarovo stanovisko k radaru Pospíšilová.

Své tvrzení doprovodila ukázkami z chystaného rozhovoru pro Hospodářské noviny, kde podle ní Švejnar toto své stanovisko jen zopakoval. „Radar je pravděpodobně nejlepší řešení, nezamítám to, pouze bych byl rád, abychom získali co nejvíce informací v situaci, kdy dochází k rychlému vývoji,“ uvedl například.

Švejnar při prosincovém oznámení své prezidentské kandidatury k záměru Američanů vybudovat v Česku radar obecně poznamenal, že je nutné pokračovat ve vyjednávání s USA a sledovat pozorně další vývoj. Loni v listopadu po jednání s poslanci KSČM a KDU-ČSL výstavbu americké základny v Česku neodmítl. Nelíbilo se mu ale, že Američané vyjednávají některé podmínky s Ruskem, aniž je o tom česká strana bezprostředně informována.

Současný prezident Václav Klaus, s nímž bude Švejnar o funkci hlavy státu za dva týdny bojovat, nedávno v britské televizní stanici BBC World vyjádřil přesvědčení, že americký radar nakonec na českém území postaven bude.

Názor na vybudování amerického radaru v Česku chtějí od Švejnara a Klause znát komunisté, jejichž postoj při volbě bude klíčový.