Primář Longin vypovídal k případu heparinového vraha

Hradec Králové - Petr Zelenka, podezřelý ze série vražd v havlíčkobrodské nemocnici, byl podle primáře tamního ARO Pavla Longina zaměstnancem nadprůměrně aktivním, dlouhou dobu bezproblémovým a člověkem, který respektoval autoritu. Primář to dnes vypověděl u Krajského soudu v Hradci Králové. Zároveň řekl, že odhalení neoprávněně podávaného léku heparin nebylo jednoduché a trvalo několik měsíců.

Jednatřicetiletý muž, který je obžalovaný ze sedmi vražd a deseti pokusů o ně, se v pondělí přiznal k pěti případům podání heparinu, u ostatních si podrobnosti údajně nevybavil. Zelenka zdůvodnil své jednání touhou po akci. V případě prokázání viny mu hrozí až doživotní trest.

Zelenkovy zdravotnické dovednosti Longin hodnotil jako průměrné, ale s přihlédnutím, že vystudoval zemědělskou školu a pak nástavbu záchranáře, spíš jako lepší.

V havlíčkobrodské nemocnici podle primáře zaznamenali od května do září 2006 zvýšený výskyt poruch srážlivosti krve, vždy se však údajně našlo vysvětlení, proč pacient mohl vykrvácet a nikdo neměl podezření na předávkování heparinem.

Longin řekl, že v případě některých podezřelých úmrtí kontaktoval odborníky i v jiných nemocnicích, například v červenci předal seznam sedmi úmrtí pacientů s poruchami krevního srážení kolegům z brněnské fakultní nemocnice. Ani v těchto případech se předávkování heparinem nepodařilo prokázat. „Až v srpnu jsem začal mít podezření, že by mohlo být příčinou poruch chybné dávkování heparinu pacientům,“ řekl Longin.

V září si Longin nechal zpracovat seznam všech 23 poruch krevního srážení, které se u pacientů objevily. Porovnal případy se službami jednotlivých zdravotníků a zjistil, že ve směně vždy pracoval zdravotník Petr Zelenka. Poté, co rozbory krve u jednoho z pacientů prokázaly nadprůměrný výskyt heparinu, primář informoval vedení nemocnice. „Oznámil jsem, že mám podezření na neoprávněné podávání heparinu, požadoval jsem, aby Zelenka neměl přístup k pacientům a také jsem ředitele požádal, aby podal trestní oznámení,“ řekl Longin.

Primář Zelenkovi předal výpověď z práce odůvodněnou podezřením z neoprávněného podávání heparinu pacientům. Zelenka to nepotvrdil ani nevyvrátil. Podle Longina měl Zelenka jako vedoucí sestra přístup ke všem šesti pacientům oddělení ARO, aplikace heparinu mohla být otázkou deseti až patnácti vteřin.

Hlavní líčení je naplánováno do pátku, soud bude v případu jednat několik dní také v týdnu od 11. do 15. února. Celkem má vypovídat 60 svědků.

Zrekonstruované oddělení ve FN Motol
Zdroj: ČT24