Paroubek: Soustředíme se na Švejnara, s nikým dalším nejednáme

Praha - Sociální demokracie se podle svého předsedy Jiřího Paroubka soustředí jen na to, aby pomohla Janu Švejnarovi ke zvolení prezidentem. S nikým dalším prý ČSSD nejedná. Za předčasné považuje přemýšlet o tom, koho by ČSSD podporovala, kdyby se parlamentu nepodařilo zvolit prezidenta ve třech kolech první volby.

Reagoval tak na informace, podle nichž se mezi komunisty a některými sociálními demokraty spekuluje o tom, že v případné druhé volbě by mohl proti současnému prezidentovi Václavu Klausovi kandidovat exministr zahraničí Jiří Dienstbier.

O něm ČSSD původně uvažovala, nakonec se ale nejsilnější opoziční strana přiklonila ke Švejnarovi. Podle socialistů má totiž tento liberální ekonom v parlamentu větší šanci zvítězit, než by měl vyhraněně levicový kandidát.

Na výsledek prezidentské volby bude mít zřejmě vliv i to, jakým způsobem budou nakonec zákonodárci hlasovat. Mohou volit buď veřejně, kdy je jasné, kdo koho podpořil, nebo tajně, kdy vhazují lístky do uren, a zpětně tak nelze zjistit, jak kdo hlasoval.

Řada sociálních demokratů usiluje o to, aby parlament volil prezidenta ve veřejné volbě. Mezi zastánce veřejného hlasování patří třeba Paroubek, ale především místopředseda poslaneckého klubu ČSSD David Rath. Ostatní zákonodárci včetně většiny komunistů se naopak přiklánějí k tajné volbě.

Vydáno pod