Cyril Svoboda připustil, že volbu prezidenta provázejí zákulisní dohody

Praha - Lidovecký ministr Cyril Svoboda veřejně připustil, že volbu prezidenta provázejí zákulisní obchody. Podle něj by měli lidovci volit Václava Klause, který by měl být znovu zvolen na Hrad. Zákonodárci ODS v parlamentu na oplátku podpoří zákon o církevních restitucích.

Cyril Svoboda poprvé připustil politické kupčení včera, kdy zveřejnil dopis svým voličům a stranickým kolegům. Obhajoval v něm lednové rozhodnutí celostátní lidovecké konference podpořit znovuzvolení Václava Klause. „Moje představa je taková. Máme se chovat na principu já pán, ty pán. Vy máte nějaký zájem, my máme nějaký zájem. Ten zájem je společný. Nevadí mi, proč bychom ho spolu nemohli deklarovat,“ vysvětlit Cyril Svoboda.

Poslanecký klub ODS považuje dohodu o narovnání vztahu státu a církve za přijatelný kompromis, výhodný pro všechny občany ČR, uvedli poslanci v dnešním tiskovém prohlášení. Nepřímo tak na nabídku Cyrila Svobody kývli.

Už v minulých dnech opozice tvrdila, že lidovci vyměnili majetkové vyrovnání státu s církvemi za podporu Klausovi, ti to ale popírali. Místopředseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek zároveň popřel, že by se o výměně lidoveckých hlasů jednalo v koalici.

Návrh na majetkové vyrovnání státu a církví schválila ve středu vláda. Pokud záměr podpoří parlament i prezident, stát by církevním řádům vrátil třetinu majetku, dvě třetiny má tvořit finanční náhrada ve výši 83 miliard korun, která by se církvím vyplácela po dobu 60 let. Včetně úroků, které budou činit 4,85 procenta ročně, by tak církvím stát zaplatil dohromady asi 270 miliard korun.

Církve se mezi sebou dohodly, že 83 procent finanční náhrady připadne římskokatolické církvi, zbytek ostatním církvím a náboženským společnostem.

Vydáno pod