Soud zahájil hlavní líčení v případu Smetky kvůli pochybným úvěrům

Praha - Před pražským městským soudem dnes začal další proces se zakladatelem vytunelovaného H-Systemu Petrem Smetkou, jeho spolupracovníky a tentokrát také s bankéři. Smetka a spol. podle obžaloby spáchali jako členové organizované skupiny podvod s úvěry. Za to jim hrozí pět až 12 let vězení. Líčení je naplánované až do dubna.

V tomto, v pořadí již druhém případu týkajícím se zkrachovalé stavební společnosti H-System jde o to, že Smetka získal v letech 1993 až 1994 od pobočky Komerční banky (KB) Praha-centrum snadno a rychle pro své firmy úvěry přesahující 800 milionů korun. Do zástavy dal bance podle obvinění nadhodnocené pozemky, na kterých měly být postaveny domy. Firmy úvěry nesplácely, fúzovaly, až se sloučily do H-Systemu, který všechny dluhy převzal a zkrachoval. V projektu levného bydlení přišlo nejméně 1095 klientů o téměř miliardu korun.

Smetka, který si od předloňského září odpykává dvanáctiletý trest vězení za vytunelování H-Systemu a který byl pravomocně odsouzen i za podvod kvůli koupi a rekonstrukci hotelu Kriváň, vždy označoval obvinění spjaté s úvěry za účelové. Vedle Smetky, který už vyšší trest dostat nemůže, jsou kvůli údajně podvodným úvěrům stíháni i dva bývalí náměstci ředitele pobočky KB, švagrové Vladimír Gulla a Oldřich Machalický. S nimi byl původně obviněn i ředitel Miloslav Novák, který se ale zastřelil. Obvinění čelí i manažeři H-Systemu Ladislav Tůma a Jaroslav Vítek, Smetkův spolupracovník Karel Mazánek a znalec Jan Richter. Podle policie nadhodnotil posudky na pozemky, které sloužily jako zástava k úvěrům.