Pilot havarovaného polského letadla se pokoušel přistát opakovaně

Varšava - Před středeční tragickou nehodou vojenského letadla v Polsku, která stála životy 20 lidí, se pilot pokoušel přistát hned dvakrát, což mohlo zvýšit riziko havárie. Její příčinou mohlo být i špatné počasí, shodují se polští letečtí odborníci. Vyšetřovatelé dnes zahájili analýzu dat z černé skříňky. Výsledky mohou být známy za několik dnů. "O katastrofě letadla rozhodl dramatický souběh okolností," řekl dnes ministr obrany Bohdan Klich. Podle něj možná počasí mělo rozhodující vliv na tragédii.

Příčiny pádu stroje, který se zřítil ve středu večer při přistávání na severozápadě Polska, zjišťuje speciální vojenská komise a prokuratura. Na palubě bylo 16 armádních představitelů a čtyři členové posádky. Nikdo nepřežil. Ironií osudu se vojenští činitelé vraceli z konference ve Varšavě o bezpečnosti leteckého provozu.


V době, kdy letadlo přistávalo na letišti v Miroslawci, nefungoval správně navigační systém ILS, který ulehčuje přistávání při omezené viditelnosti. Pilot ohlásil, že nevidí přistávací dráhu, a pokusil se bezpečně přistát až napodruhé.


„Systém ILS byl sice poškozen, ale to nemělo vliv na tragédii,“ uvedl mluvčí leteckých sil Wieslaw Grzegorzewski. Doplnil také, že piloti již létali v horších podmínkách. Potvrdil, že posádka byla zkušená.
Právě opakovaný pokus o přistání je podle Tomasze Szulce z vojenské akademie signálem, že něco není v pořádku, ačkoli to nemusí být předzvěst tragédie.

Vojenské dopravní letadlo typu EADS Casa-C295M španělské výroby havarovalo při přistávání u letiště východně od Štětína. Zástupci výrobce již přiletěli do Polska. Provoz letadel uvedeného typu, kterých má Polsko ještě devět, je do odvolání zastaven. Pokud bude vyloučena technická závada, budou moci letadla, která využívá polská armáda v Afghánistánu či Iráku, znovu létat. Stroje považují experti za velmi bezpečné.

Prezident Lech Kaczyński vyhlásil ve čtvrtek národní smutek, který potrvá do sobotního večera. Kvůli uctění obětí největší nehody polského vojenského letadla po druhé světové válce byly odvolány některé koncerty, zábavy či plesy. Světový pohár ve skocích na lyžích v jihopolském Zakopaném se odehrává bez doprovodných kulturních akcí. O několik dnů odložili kvůli tragédii dopravci svůj protest ve Varšavě, kterou plánovali zablokovat kamiony.

Na místo nehody dnes vyjede těžká technika, s jejíž pomocí se specialisté pokusí dostat těla obětí z vraku, který leží v zalesněné oblasti. Dnes také začne identifikace těl podle vzorků DNA. Vláda rozhodla, že rodiny obětí odškodní.