Bývalý agent Minařík je souzen za pojistný podvod, korunní svědek obrátil

Brno - Před krajským soudem v Brně dnes stanul bývalý agent StB Pavel Minařík, který je známý svojí snahou vyhodit v 70. letech do povětří rádio Svobodná Evropa. Nyní mu hrozí 12 let vězení za čtyřicetimilionový pojistný podvod, který měl spáchat v roce 1996. Nově proti němu vypovídá i korunní svědek.

Obžaloba viní Minaříka z toho, že v květnu 1996 na Ukrajině se svými dvěma ukrajinskými společníky, dříve také agenty KGB, připravil a zfalšoval nehodu nákladní avie. Po pojišťovně žádal vyplacení 41 milionů korun za převážená optická vlákna, která údajně při nehodě shořela. Auto však podle obžaloby zapálili Minaříkovi společníci a hodnota nákladu navíc nebyla tak vysoká.

Pavel Minařík dnes u soudu vypovídal dvě hodiny. Obvinění striktně odmítl a naopak obvinil pojišťovnu, že ho připravila o dohadovanou částku. „Cítím se absolutně nevinen. Zcela odmítám své nařčení a obžalobu jménem svým i svých přátel. Otázkou je, kdo koho vlastně okradl. Byl jsem okraden, podveden. Byla to pojišťovna, která nedodržela své smluvní závazky,“ uvedl při výslechu.

Minařík při obhajobě tvrdil, že chtěl certifikát pojišťovně při jednání o pojistce předložit. Její pracovníci o to ale neměli zájem. Za optické kabely měl Minařík dostat zásilku sušeného mléka a takzvaného kazeinu - proteinu z kravského mléka, který se používá k výrobě sýrů. Ten chtěl prodat do Nizozemska a Dánska.

Minařík zároveň pojišťovnu obvinil, že uplatila korunního svědka, aby vypovídal proti němu. Tímto svědkem je řidič shořelé Avie Miroslav Valenta. Ten opravdu před soudem uvedl, že auto zastavili a následně zapálili Minaříkovi spolupracovníci. Minařík sám mu prý také potvrdil, že jde o pojistný podvod.

Valentovo dnešní tvrzení je poměrně překvapivé, protože celých šest let vyšetřování uváděl do policejních protokolů něco úplně jiného, a to, že se jednalo o běžnou nehodu. Auto prý najelo na olejovou skvrnu, dostalo smyk a po nárazu se vzňalo. Nynější rozpor vysvětlil tím, že mu bylo vyhrožováno a bál se o svoji rodinu. Pravdu se odvážil říci až nyní, když jeho děti dospěly.