Pokud bude Švejnar zvolen prezidentem, vzdá se občanství USA

Praha - Bude-li ekonom Jan Švejnar zvolen prezidentem republiky, vzdá se amerického občanství. Řekl to v rozhovoru pro dnešní Mladou frontu Dnes. Plánuje také, že po skončení prezidentského mandátu by o navrácení amerického občanství požádal. Švejnar dále řekl, že kdyby se vzdal amerického občanství, jeho manželka by se snažila získat české.

„V případě zvolení českým prezidentem udělám okamžitě kroky vedoucí k zrušení mého amerického občanství. Vzdám se ho,“ řekl deníku Švejnar, který bude 8. února soupeřit o prezidentský úřad s nynější hlavou státu Václavem Klausem.

Švejnar uvedl, že jeho rozhodnutí vzdát se amerického občanství bylo těžké. „Udělal jsem to především po setkáních se stovkami občanů v různých částech republiky. Zjistil jsem, že pro ně je funkce prezidenta opravdu velmi hlubokým symbolem a že očekávají, že loajalita hlavy státu k zemi bude stvrzena tím, že bude mít výlučně české občanství,“ prohlásil.

Švejnar řekl, že rozhodnutí vzdát se amerického občanství neučinil pod politickým tlakem - aby třeba vyšel vstříc některým politikům, kteří ho k tomu vyzývali, když s nimi diskutoval o podpoře při prezidentské volbě. Dodal, že k tomuto rozhodnutí dospěl „po zralé úvaze a po dlouhých diskusích“ s řadou jeho blízkých, zejména manželkou a dětmi.
Na otázku, zda by po vypršení prezidentského mandátu opět požádal o americké občanství, Švejnar odpověděl: „Mohl bych si o něj opět požádat. Navíc mám za manželku Američanku a děti mají také občanství USA, takže celý ten proces by mohl být i o něco rychlejší, jinak trvá několik let.“

Prezidentský kandidát Jan Švejnar bude dnes diskutovat s širším vedením Strany zelených. Vystoupí na jednání republikové rady nejmenší vládní strany v Jihlavě.

Vydáno pod