Při stavbě radaru na českém území nebudou ruská vojska

Praha – Rusko by mohlo mít možnost kontrolovat výstavbu a provoz americké radarové základy v Brdech, nicméně žádní ruští vojáci u radaru nebudou. Česko s tímto návrhem přišlo již letos v lednu, kdy pro dobré vztahy s Ruskou federací navrhlo účast kontrolorů z ruské strany. Premiér Mirek Topolánek připomněl, že v lednu navrhl, že výstavbu radaru je třeba podrobit kontrolnímu mechanismu Rady NATO-Rusko.

„Samozřejmě tady nebudou žádní ruští vojáci, nikdy ani být neměli,“ zdůraznil Topolánek v rozhovoru pro Českou televizi s tím, že lze připustit, aby při vlastní montáži či při provozu probíhaly určité kontrolní dny Ruské federace: „Při vlastní montáži a případně i provozu by probíhaly určité kontrolní dny Ruské federace.“ Ovšem zda tomu tak bude, to bude záležet na rozhodnutí české vlády.

Takový postup by podle Topolánka měla přivítat i opozice, která neustále volala po špatné komunikaci s Ruskou federací. Tento návrh znamená určitou vstřícnost vůči Moskvě. „To je myslím věc, po které dokonce opozice toužila, a po celou dobu nás kritizuje za malou iniciativu s Ruskou federací. Tak teď nabízíme prostě větší iniciativu,“ hájil svůj postup.

Americký ministr obrany Robert Gates o možnosti ruské účasti diskutoval nedávno v Moskvě. Topolánek připustil, že diskuse mezi velmocemi je sice důležitá, ale důležité bude i to, o čem bude rozhodovat česká vláda.

Právě Gates hovořil při návštěvě Prahy o možné přítomnosti Rusů na amerických základnách v Polsku a Česku. Uvedl zároveň, že žádná americko-ruská dohoda se neobejde bez souhlasu české strany. Opozice nabídku Spojených států Moskvě, aby Rusové mohli být na brdské základně přítomni, kritizuje.

Sociální demokrat Lubomír Zaorálek se ve studiu Dobrého rána pozastavil nad tím, že česká politická reprezentace dosud nemá informace o případných dohodách mezi českou a americkou stranou. „Ukázalo se, že Rusku byla učiněna nabídka o společném rozhodování. Zároveň se mluvilo o tom, že by v Česku byli spojovací ruští důstojníci. My dokonce ani nevíme, jestli byla nějaká dohoda o tomto mezi českou a americkou vládou přijata.“

Vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra k tomu poznamenal, že dialog s ruskou stranou probíhá dlouhodobě, nicméně žádná konkrétní dohoda zatím není na stole. „Chci ale připomenout, že už dnes můžou Rusové kontrolovat například cvičení NATO a jiná vojenská cvičení u nás,“ dodal k možné přítomnosti ruských vojsk s tím, že zopakoval, že za určitých podmínek si dovede představit účast Rusů na českém území. „Za přesně stanovených podmínek, kdy účastníkem takové dohody musí být i česká strana, si umím představit určitou formu monitoringu ze strany Ruska. Muselo by to ale být předmětem velmi konkrétních jednání.“

Myšlenka návratu Rusů na české území je ale nepřijatelná také pro mnohé vládní politiky. Vyjednáváním vlády o podmínkách umístění amerického radaru v Česku by se dnes mohli zabývat i poslanci při odpoledních ústních interpelacích premiéra a ministrů.

O možnosti postavit v Brdech protiraketový radar se zatím stále jedná. Protiraketový systém má chránit USA a Evropu proti případné raketě vystřelené například z Íránu. Většina Čechů přitom podle sociologických průzkumů není záměru Američanů nakloněna. Washington chce konečné rozhodnutí slyšet příští rok.