Pacienti chtějí kvůli zavedení poplatků předepisovat léky do zásoby

Praha – Především starší pacienti a chronicky nemocní zaplňují ordinace a žádají své ošetřující lékaře o předepsání léků na několik měsíců. Důvodem je zavedení poplatků za recepty od Nového roku, které by mohlo znamenat vyšší výdaje za léky z kapsy pacienta. Podle ministerstva zdravotnictví je poplach úplně zbytečný.

Lékaři ovšem mohou předepsat léky pouze na dva měsíce, pokud by se rozhodli prosbám pacientů vyhovět, riskují problémy s pojišťovnami. Například Všeobecná zdravotní pojišťovna chce vystavování receptů kontrolovat ještě více než dosud. „Zdravotní pojišťovny nemohou tolerovat spekulativní předepisování léků, protože by tak docházelo k obrovskému plýtvání,“ odůvodňuje přísnější přístup mluvčí VZP Jana Víšková.

Podle ministerstva nemají především chronicky nemocní důvod k obavám, neboť i s poplatky za recept by od ledna neměli platit víc než dosud. „V konečném důsledku najdou pacienti jiné ceny a jiné doplatky na léky, než jak je tomu dnes, a zejména u drahých léků budou doplatky nižší,“ uklidňuje pacienty mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Jakým způsobem budou lékaři poplatky vybírat, by mělo být jasné do konce listopadu, kdy bude zveřejněna směrnice ministerstva.