Vítr na severu Moravy shazoval stromy, ty zastavily i vlaky

Ostrava - Silný vítr shazoval v Moravskoslezském kraji stromy. Popadané stromy v noci na dvě hodiny přerušily provoz na hlavní železniční trati z Ostravy do Přerova. Na několika místech poškodily vedení elektrického proudu a stovky odběratelů byly nebo stále ještě jsou bez elektřiny. Moravskoslezští hasiči už vyjeli ke třem desítkám případů, které souvisejí s větrem. Spadlý strom v noci také vyřadil z provozu sedačkovou lanovou dráhu na Javorovém vrchu v Beskydech. Podle hasičů se všechny případy obešly bez zranění.

Skupina ČEZ v Moravskoslezském kraji měla od půlnoci do poledne 52 poruch na nízkém napětí a pět poruch na vysokém napětí. Výpadky proudu postihly nejvíce Opavsko, kde například museli energetici dopoledne na půl hodiny vypnout proud, aby mohli pokácet stromy, u nichž hrozilo, že spadnou na vedení. Na Jablunkovsku bylo od 03:00 až do zhruba 09:30 bez elektřiny asi 1500 lidí, odhadl Jurča. Bez elektřiny byli nebo stále jsou ještě lidé na Krnovsku, Třinecku, Ostravsku a Karvinsku.

Na vichřici doplatili i provozovatelé sedačkové lanové dráhy na Javorovém vrchu. „Na trase lanovky u 19. sloupu spadl strom přímo na lano lanové dráhy. Nikomu se nic nestalo, ale strom je natolik velký, že jsme museli zavolat hasiče z Třince, kteří to teď řeší,“ řekl ČTK vlekař Viktor Pavlík. Při nehodě se podle něj zřejmě přetrhlo vedení lanové dráhy, která dnes a pravděpodobně i v pondělí nepojede. Vleky v lyžařském areálu jsou podle Pavlíka v provozu.

Hasiči dosud vyjeli k asi 30 popadaným stromům v celém kraji. „Nejhorší situace byla na Bruntálsku, tam spadlo stromů nejvíce,“ uvedl operační důstojník. Vážnější škody ani žádná zranění podle něj vítr nenapáchal.
Na hlavní železniční trati Ostrava-Přerov stromy podle mluvčího Českých drah Ondřeje Kubaly spadly v noci tak, že poškodily trolej v úseku Jistebník-Studénka. „Úsekem nemůže projet elektrický vlak, každý se nyní zapřahá buď ve Studénce nebo Jistebníku za dieselovou lokomotivu,“ uvedl s tím, že jedna kolej je stále zcela mimo provoz. Ta, po které se jezdí s dieselovou lokomotivou, by měla být podle mluvčího opravena kolem 15:00.