Sněmovny se zatím nerozhodly, jak se bude volit prezident

Praha - Debata o způsobu volby prezidenta republiky nabírá na obrátkách a politici přicházejí s nečekanými možnostmi. Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček jako možnou označil variantu, kdy by každá parlamentní komora volila prezidenta jinak. Jedna tajně a druhá veřejně. Ostatní politici nic takového nepřipouštějí.

Tajně nebo veřejně? Poslední dny naznačují, že výběr té správné možnosti volby prezidenta je vrcholem taktiky té které strany. Volba tajná umožňuje získat nějaký hlas navíc z tábora protivníka, volba veřejná lidem odkryje karty a může upevnit stranickou disciplínu.
ODS chce volit tajně. „Je to velmi, velmi důstojný akt a zodpovědný akt a myslím si, že senátoři poslanci mají právo na to, aby volili tajně,“ myslí si předseda Senátu Bohuslav Sobotka (ODS). Zelení se k ODS přidávají a stojí tak proti lidovcům, kteří požadují volbu veřejnou. Stejně jako možná sociální demokraté - ti se zatím nerozhodli.

„Můj osobní názor je, že by volba hlavy státu měla proběhnout tajně,“ vysvětluje předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD). „Co se děje v zákulisí, není úplně transparentní a my máme prostě podezření, že se může s volbou kšeftovat, tím spíš je požadavek veřejné volby oprávněný,“ oponuje místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Jenomže to může být problém. ODS si patrně v Senátu prosadí své - tedy volbu tajnou. V Poslanecké sněmovně by většina mohla chtít opak a na společné schůzi obou komor Senát přehlasovat. Ústavní právníci teď řeší, jestli se to smí. Pak by se ale mohlo stát, že každá komora bude chtít prezidenta volit jinak. To by ale v krajním případě mohlo vést k tomu, že parlament nebude schopen prezidenta zvolit. Ostatní politici proto požadují, aby se strany dopředu shodly na jednotné volbě prezidenta.

Taktiku budou jednotlivé strany ladit až do poslední chvíle. Už teď se ale politici dušují, že se v případě jakýchkoliv sporů nějak dohodnou, aby zachovali důstojnost volby prezidenta republiky.

Vydáno pod