Poslanci podpořili vyšší ochranu obětí dopravních nehod

Praha - Poslanecká sněmovna dnes v prvním čtení podpořila návrh novely zákona o povinném ručení, která řidičům umožňuje, aby byli v budoucnu více chráněni proti odpovědnosti za vysoké škody. Také oběti dopravních nehod by měly snadněji získávat odškodné. Cílem navrhovaného zákona je zavést směrnici Evropského parlamentu z roku 2005, kterou se mění obdobné předpisy z dřívějších let. Novelou se nyní budou zabývat výbory.

Zákon uvedl ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek, který musel nahradit nepřítomného ministra financí Miroslava Kalouska. Kalousek předtím omlouval svou nepřítomnost tím, že má důležité jednání. Pojišťovny budou muset také více přihlížet k tomu, jak řidič v minulosti jezdil, zda způsobil nějaké nehody či nikoli. Na jeho požádání mu budou muset vystavit patřičný doklad, ze kterého to bude vyplývat. Limit pro škody na věci nebo ušlém zisku se zvyšuje ze současných 18 milionů korun na 35 milionů korun. Aby se zabránilo prudkému nárůstu sazeb pojistného, bude možné dosáhnout na tento limit až k 1. červnu 2012. To umožňuje výjimka v příslušné unijní směrnici.

Další změnou je například větší ochrana před lidmi, kteří ujíždějí z místa činu. Pokud nyní viník nehody ujede a nepodaří se ho vypátrat, poškozený dostane od pojišťovny pouze náhradu za poškozené zdraví. Návrh obsahuje i výrazné navýšení pokut za neplnění povinností stanovených zákonem. Tím by se podle Čunka mělo zabránit ukládání nízkých pokut, které neplní sankční funkci.

Česká asociace pojišťoven již dříve uvedla, že by úprava minimálního limitu neměla být pro pojišťovny problémem. Řidiči totiž mají již nyní možnost sjednat si pojištění s vyšším limitem, což ve značné míře již využívají.