Policie ocenila gentlemany na silnicích

Jižní Čechy - Titulem Gentleman silnic ocenila policie společně s Českou pojišťovnou dva muže z jižních Čech za záchranu života při dopravní nehodě. Jeden poskytl pomoc motorkáři v bezvědomí, druhý pomáhal vynášet zraněné z havarovaného autobusu. V České republice bylo Gentlemanem silnic vyhlášeno celkově již dvacet osm lidí.

Projekt Gentleman silnic vznikl v roce 2004 ve spolupráci Policie ČR s Českou pojišťovnou a jeho cílem je ocenit účastníky silničního provozu, kteří neváhají a svou včasnou pomocí zachrání život a zdraví člověka.

Pomocnou ruku neváhal podat ani oceněný Petr Šikuta. Student rakouské univerzity byl mezi prvními u autobusu z Tyrolska, který havaroval nedaleko Českého Krumlova. Ve snaze vyhnout se špatně předjíždějícímu autu v protisměru sjel ze silnice na břeh Vltavy. Řidič autobusu podle znalců nereagoval správně, hlavní vinu ale nese řidič osobního auta, který z místa nehody ujel. Policisté jej ale ještě ten samý den zadrželi a nyní mu za spáchání trestného činu hrozí až 3 roky vězení.

Druhý dnešní oceněný Miroslav Brož zachránil život motorkáři v bezvědomí. „Díky těmto lidem by v České republice nežilo určitě několik desítek lidí,“ vysvětluje mluvčí České pojišťovny Václav Bálek, proč se společnost rozhodla udělovat titul Gentleman roku.

Policie dnes zveřejnila koncepci, podle které bude zvláště o víkendu posilovat hlídky i zvyšovat počet pracovníků pořádkové služby. Důvodem jsou i blížící se Dušičky, neboť tyto svátky považují dopravní policisté z hlediska nehod za kritické.

Vydáno pod