Policisté na Zlínsku zastavili téměř 50 podnapilých řidičů

Zlín - Už téměř pět desítek podnapilých řidičů zastavili v prvním měsíci letošního roku policisté na Zlínsku. Alkohol za volantem zde přitom loni hrál roli hned u 170 dopravních nehod. Při jedné z nich řidič například smetl dvě ženy - jedna zemřela a druhá byla těžce zraněna. Policisté i v tomto roce plánují řadu bezpečnostních akcí, při nichž bude alkohol za volantem přísně postihován. Informovala mluvčí zlínské policie Jana Bartíková.

„Jen za leden jsme zastavili 34 řidičů, kteří nadýchali pod jedno promile, a dalších 13 jezdců, kteří měli nad jedno promile alkoholu v dechu,“ řekl vedoucí zlínského dopravního inspektorátu (DI) Václav Karkoška. Například v neděli ráno vizovičtí policisté stavěli řidiče Škody Felicia, který svou jízdou ohrožoval okolí. Při kontrole nadýchal 2,79 promile.

Šoférům, kteří usednou za volant posilněni nějakou skleničkou alkoholu, přitom hrozí pokuta až 50 000 korun, dvouletý zákaz řízení a v závažnějších případech dokonce i vězení. „Přesto řidiči riskují přísné sankce i vlastní bezpečí. Nestačíme se divit,“ uvedla Bartíková. Dodala, že policisté nadále nehodlají opilce za volantem tolerovat.

Podle Karkošky však čeká řidiče, zastavované na Zlínsku, změna. Při běžných silničních kontrolách prý již nebude každý motorista procházet dechovou zkouškou. „Nechceme obtěžovat slušné řidiče a navíc zkušený policista od pohledu pozná, kdo je a kdo není pod vlivem,“ míní Karkoška.

Zlínská policie také hodlá změnit celý systém dohledu nad motoristy, plánuje postupné upuštění od namátkových kontrol. Podle šéfa DI se policisté zaměří především na řidiče, kteří se dopustí přestupku, když třeba telefonují za jízdy, nebezpečně kličkují, předjíždějí přes plnou čáru či jedou na červenou. Několik desítek metrů před hlídkou totiž budou stát policisté, kteří budou sledovat dopravu a předávat informace kolegům, jež pak hříšníka zastaví.

„Je pravděpodobné, že ukázněného řidiče, který se ničeho nedopustí, naše hlídka vůbec nezastaví a nebude ho zbytečně zdržovat,“ uzavřel Karkoška s tím, že takový motorista může být stavěn v případě pátrání po pohřešovaných lidech či věcech nebo po pachatelích trestných činů.

Vydáno pod