Soud potrestal prostějovského soudce Wernera snížením platu

Olomouc - Kárný senát Vrchního soudu v Olomouci potrestal soudce Antonína Wernera čtvrtinovým snížením platu na následujících pět měsíců. Důvodem jsou průtahy v případech, které měl na starosti. Dvaašedesátiletý prostějovský soudce stál před kárným senátem už potřetí, když byl snížením platu potrestán v letech 2004 a 2005. Werner novinářům řekl, že s potrestáním ani se samotnou žalobou nesouhlasí, a proti rozsudku se na místě odvolal.

Soudce Antonín Werner měl podle obžaloby způsobit průtahy ve zhruba 80 případech a nejméně ve dvou procesech mělo být kvůli nečinnosti promlčeno trestní stíhání. Při podrobném dotazování však během dnešního líčení vyšlo najevo, že Werner vlastní vinou zanedbal asi 40 případů a pět trestních stíhání bylo promlčeno. Naštěstí šlo pouze o banální případy. Případem se zabýval kárný senát od května loňského roku. Kárnou žalobu na Wernera podal předseda brněnského krajského soudu.

U dnešního jednání se Werner hájil tím, že na prostějovském soudu je od roku 2001 špatné vedení a nedostatek soudců a jeho kárné stíhání je proti němu vedeno proto, že na tuto situaci upozornil. Problémy začaly před lety, kdy kvůli zdravotním problémům skončil prostějovský soudce Pavel Marčík. Desítky jeho nevyřešených kauz zůstaly ležet na stole a na starosti je dostali zbylí soudci. Dluhy z minula se však kupily. Soudci dokonce před časem vyzvali předsedu soudu Vladimíra Váňu k rezignaci. Vyčítali mu, že celou situaci nezvládl a nedokázal zorganizovat bezproblémový chod soudu, což Váňa odmítá. V dnešním rozhovoru sdělil, že se situace již uklidnila, ale zároveň potvrdil, že i na něj byla podána kárná žaloba a před kárným senátem vrchního soudu stane i on sám.

„Situace je tam špatná. Nejde o kárné řízení, ale střet personální. Na jedné straně stojí vedení Krajského soudu v Brně a vedení Okresního soudu v Prostějově a na druhé straně soudci, kteří mají za to, že si toto vedení nepočíná správně,“ uvedl Werner, podle kterého panuje na prostějovském soudu špatná komunikace a napjaté vztahy.

Werner stál před kárným senátem již v letech 2004 a 2005. V roce 2004 pykal za nečinnost v případě, který mu ležel na stole od roku 1994. Kárný soud ho tehdy potrestal snížením platu na tři měsíce o deset procent. V listopadu 2005 mu senát udělil další finanční postih za to, že ve dvou případech včas nerozhodl o prodloužení vazby. V jednom případě šlo o nebezpečného recidivistu.

Dnes prostějovskému soudci s třicetiletou praxí a specializací na hospodářskou kriminalitu a úvěrové podvody hrozilo dokonce zbavení funkce, ale senát rozhodl pouze snížením platu v horní hranici sazby. Zejména proto, že ne všechny průtahy podle senátu zavinil přímo Werner a také proto, že dosud patřil k nejvýkonnějším soudcům.