Předseda Senátu zavinil v Jablonci nehodu

Jablonec nad Nisou - Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) zavinil v sobotu dopoledne v Jablonci nad Nisou dopravní nehodu. Nikdo se při ní nezranil. Sobotka řídil Škodu Octavia a srazil se se Škodou Felicia. Dechová zkouška prokázala, že ani jeden z řidičů v sobě neměl alkohol. Škoda na obou vozidlech dosáhla 70 000 korun, řekla mluvčí jablonecké policie Ludmila Knopová.

„Na přechod pro chodce vběhli lidé, kteří pospíchali na autobus. Felicia jela přede mnou a prudce zabrzdila. Už jsem nestačil zastavit a zezadu jsem do ní narazil. Nechci využívat poslaneckou imunitu a pokutu zaplatím. Přijdu zřejmě i o nějaké body,“ prohlásil Sobotka.


Jak ale vyplývá ze silničního zákona, předsedovi Senátu se žádné trestné body v kartě řidiče neobjeví. Z nehody vyvázli všichni účastníci bez úhony a nedodržení bezpečné vzdálenosti nepatří mezi přestupky, ze které se motoristům trestné body připisují. Ve správním řízení hrozí Sobotkovi pokuta 1500 až 2500 korun.


Loni v červnu havaroval v Libereckém kraji hejtman Petr Skokan (ODS) a dostal pokutu 4000 korun. Za nehodu na Českolipsku se mu do karty řidiče připsaly čtyři trestné body. Hejtman porušil závažným způsobem předpisy na křižovatce označené značkou Stůj, dej přednost v jízdě. Vjel z vedlejší silnice na hlavní a srazil se tam s jiným vozem. Po nehodě byly dvě hejtmanovy děti v šoku.