Topolánek se spoléhá na tajnou volbu prezidenta

Praha - Premiér Mirek Topolánek věří při výběru prezidenta v tajnou volbu. Jen tato varianta podle něj zabrání různým zákulisním dohodám stranických sekretariátů. Topolánek to řekl po jednání Výkonné rady ODS, na níž také vyjádřil nespokojenost s uměle vytvořenou, takzvanou "pseudoamerickou kampaní". Veřejnost by si podle něj měla uvědomit, že prezidenta volí poslanci a senátoři.

„Věřím tomu, že pokud ta tajná volba bude skutečně tajná a každý bude moci vyjádřit své přesvědčení, zamezí se tím obchodům, o kterých je řeč. Protože, když se mluví o takzvaných stranických sekretariátech, tak veřejná volba nahrává těmto sekretariátům, aby ovlivňovaly svoje ovečky, přestože oni mají z ústavy povinnost hlasovat podle svého svědomí a ve prospěch českého lidu. Takže já doufám, že tajná volba bude skutečně tajná,“ pronesl Topolánek, který příliš nevěří ani různým průzkumům mapujícím názory veřejnosti na prezidentské kandidáty Václava Klause a Jana Švejnara.

Občanští demokraté dnes nemluvili o tom, s jakou taktikou bude nejsilnější vládní strana usilovat o znovuzvolení svého čestného předsedy. Topolánek vysvětlil, že tak citlivou věc nelze rozebírat na tak širokému grémiu. V této věci proto výkonná rada ani nepřijala žádné usnesení. Na dotaz, zda už má ODS zajištěnou i podporu zástupců jiných stran, kterou současný prezident potřebuje k úspěchu, premiér uvedl, že vzhledem k očekávanému tajnému způsoby volby to nelze přesně spočítat: „My to nikdy nebudeme vědět a doufám, že ani vy ne,“ dodal.