Schwarzenberg: Čekat s radarem na novou vládu USA nemá cenu

Praha - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg si myslí, že nemá smysl čekat s uzavřením rozhovorů o umístění radaru v Česku na novou americkou administrativu, která bude známa po podzimních prezidentských volbách. V této věci očekává od USA kontinuitu, ať už se šéfem Bílého domu stane kdokoliv. Šéf české diplomacie navíc vychází z úvahy, že s končící vládou George Bushe může Praha uzavřít výhodnější podmínky, než by to bylo možné s nově začínající sestavou.

Schwarzenberg tak v dnešních Otázkách Václava Moravce reagoval na vyjádření stínového ministra zahraničí ČSSD Lubomíra Zaorálka, že s nástupem nového prezidenta mohou Spojené státy svůj postoj k budování protiraketového štítu v Evropě zásadně přehodnotit.

„Informace o tom, že by se to zastavilo, nemáme,“ uvedl Schwarzenberg. Připustil, že se o této věci v zámoří diskutuje a nevyloučil, že pro příští americkou vládu nebude protiraketová obrana tak důležitá jako pro současný Bushův tým. Vzhledem k tomu, že Američané začali o záležitosti vyjednávat už za éry demokratů, však ministr neočekává žádné dramatické zvraty.

Schwarzenberg sice podle svých slov nemůže vyloučit podpis smluv s USA o vybudování radaru v Brdech ještě před dubnovým summitem NATO v Bukurešti, spíše ale předpokládá, že rozhovory budou delší. „Nerad stanovuji přesné termíny, abychom my měli prostor vyjednávat tak dlouho, jak potřebujeme,“ podotkl Schwarzenberg.

Dodal ještě, že česká strana neklade požadavky v zajištění bezpečnosti nebo modernizaci armády, jako sousední Polsko. Od Spojených států ale očekává vstřícnost ve vědecko-technické a průmyslové spolupráci. Další smlouva, o ekonomické spolupráci, by měla být hotová na jaře.

Zaorálek dává přednost evropské obraně a znovu označil za chybu, že Česko jedná s USA o bilaterální smlouvě. Připomněl, že některé evropské státy mají k americkým plánům vážné výhrady. I vláda má ale zájem na propojení amerického systému s chystaným projektem NATO, potvrdil Schwarzenberg.

Vydáno pod