Šéfové obou komor parlamentu jsou zastánci tajné volby prezidenta

Praha - Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček z opoziční ČSSD stejně jako šéf Senátu Přemysl Sobotka z vládní ODS se přiklánějí k tomu, aby nadcházející volba prezidenta byla tajná. Oba přitom argumentují nepsaným zvykovým právem, podle něhož zákonodárci rozhodují o hlavě státu veřejně jen v extrémních situacích.

V Otázkách Václava Moravce předsedové obou parlamentních komor vyjádřili přání, aby prezidentská volba byla důstojná, bez obstrukcí i procedurálních sporů mezi poslanci a senátory. Připustili, že mnohé nejasnosti by odpadly, pokud by existoval takzvaný stykový zákon upravující vztahy mezi komorami.

Vlček na základě vyjádření všech poslaneckých klubů, stanoviska ústavních právníků i konzultací se Senátem navrhne přesnou proceduru volby v úvodu společné schůze komor, která začne na Hradě v pátek 8. února. Jen za teoreticky možné považuje možnost, že by například poslanci volili prezidenta veřejně, zatímco senátoři tajně. Sobotka by odlišný způsob volby v každé komoře považoval za naprosto nedůstojný. „Věřím, že se dohodneme,“ uvedl. „Všechno nasvědčuje tomu, že by to měla být tajná volba,“ dodal Vlček.

Šéf senátorů předpokládá, že bude skutečně zajištěna diskrétnost hlasování tak, aby se zamezilo různým „fíglům“ a vzájemným kontrolám, například pomocí fotografování hlasovacích lístků mobilními telefony.

Část sociálních demokratů na rozdíl od Vlčka usiluje o to, aby parlament volil prezidenta veřejně. Mezi zastánce takové formy patří především místopředseda poslanců ČSSD David Rath, pro veřejnou volbu jsou i lidovci. Zatím se ale zdá, že tajné volbě dává přednost většina zákonodárců: všichni zástupci ODS, většina komunistů stejně jako zelení.

Vydáno pod