Poslanci projednají novelu, která má ztížit krádeže kovů

Praha - Poslanecká sněmovna na nadcházející schůzi projedná novelu zákona o odpadech, která má ztížit krádeže kovů ze soukromého a veřejného majetku. Jde například o krádeže kanalizačních poklopů, dopravních značek, ale i uměleckých děl, které potom zloději prodávají po sběrnách. Návrh, pod kterým jsou podepsaní poslanci KSČM a ČSSD, narazil na nesouhlas vlády. Záměr je podle kabinetu správný, ale špatně napsaný. Sněmovna zahájí schůzi v úterý.

Novela rozšiřuje okruh odpadů, u kterých budou provozovatelé sběren povinni zjišťovat totožnost prodávajícího, o železný odpad. U některých věcí, například uměleckých děl nebo součástek strojů, je nesmí 48 hodin od vykoupení prodat dál nebo s nimi cokoli provádět. Toto opatření má pomoci poškozeným, aby mohli ve sběrnách dohledat odcizený majetek.
Sběrny a výkupny budou muset podle návrhu vést povinnou evidenci lidí a firem, od kterých odpad vykupují. Stejně tak budou muset evidovat i vykoupený odpad. Policii dává návrh novely právo vstupovat do sběren a výkupen.

Podle vlády poslanecký návrh obsahuje řadu nepřesností a legislativně technických nedostatků, které vedou k pochybnostem, zda tato úprava přinese pozitivní nebo negativní efekt. Ministerstvo životního prostředí proto předloží vládě svou verzi právní úpravy.

Spoluautor předlohy, stínový ministr průmyslu Milan Urban (ČSSD) ČTK řekl, že předkladatelé se případné debatě nebrání. „Pokud připomínky posoudí parlamentní legislativa jako oprávněné, pak je tam zapracujeme,“ řekl. Podobný postoj zastává i další z předkladatelů, poslankyně Milada Halíková (KSČM). „Já se tomu bránit nebudu,“ podotkla.

Krádeže kovů jsou v řadě míst velkým problémem. Například v Havířově se v minulosti podařilo zlodějům ukrást hliníkové opláštění z kanalizačního sběrače. Škoda se tehdy vyšplhala ke čtvrt milionu korun. Dopravních značek se ve městě ročně ztratí za 100.000 korun.

Vydáno pod