Armáda požaduje koupi maximálně 110 transportérů

Praha - Armáda požaduje nákup maximálně 110 nových obrněných transportérů. Uvedl to Český rozhlas 1 - Radiožurnál (ČRo), podle něhož tento počet náčelník generálního štábu Vlastimil Picek navrhne na středečním jednání vládě. Vojsko přitom původně mělo dostat 199 obrněných transportérů Pandur od rakouské firmy Steyr za více než 20 miliard korun. Jejich nákup však vláda loni na konci roku zrušila s tím, že firma neplnila závazky vyplývající ze smlouvy, neboť nestihla včas dodat první část bojových vozidel.

Radiožurnál také uvedl, že výroba transportérů Pandur se potýkala s několika nedostatky. Mají být například sestaveny z amerických, izraelských a českých součástek, které po spojení do jednoho celku nefungují, jak by měly. Dalším problémem je prý boční střelba z dálkově ovládané věže, která při jízdě vykazuje nepřesnosti. Údajně je konstruovaná pro pásová vozidla, která jsou stabilnější než kolová.

Potíže má podle ČRo také přinášet to, že motor není určený pro vojenské, ale civilní použití. Odborníci tak prý celý projekt přirovnávají k modernizaci tanku T-72, který se v minulosti stal noční můrou české armády. Namontování moderních západních součástek sice zvládli konstruktéři rychle, trvalo jim ale několik let, než si spolu všechny komponenty dokonale rozuměly, uvedl ČRo.