Správní soud: Útulky nemají povinnost platit poplatek za psy

Brno - Útulky nemusejí platit obcím místní poplatky za psy. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud (NSS), který se zabýval sporem společnosti S.O.S. zvířatům a městské části Brno-Královo Pole. Podle soudců útulky nejsou vlastníky psů a pracují ve veřejném zájmu. Mnoho z nich také dostává od měst dotace, a proto je nelogické, aby peníze vracely zpět do obecních rozpočtů v podobě poplatků. Řekla to mluvčí soudu Sylva Dostálová.

„Podstata péče o opuštěné psy zjevně nespočívá v podnikání či v uspokojování vlastních zájmů poplatníka, nýbrž výhradně ve službě veřejnosti,“ uvedl předseda soudního senátu Vojtěch Šimíček. „Smyslem poplatku ze psů primárně není a ani nemá být posílení obecního rozpočtu, protože pak by se již pojmově nejednalo o poplatek, ale spíše o majetkovou daň,“ doplnil.

Podle Dostálové se vyjmutí útulků z poplatkové povinnosti týká všech zařízení bez ohledu na zřizovatele, tedy jak soukromých, tak obecních útulků.

Společnost S.O.S. zvířatům provozuje v Brně útulek a městská část jí za první čtvrtletí roku 2004 vyměřila poplatky přesahující 260.000 korun. Tehdy v útulku žilo 468 psů. Společnost peníze nezaplatila a spor se přesunul ke krajskému soudu, který se postavil na stranu útulku. Magistrát města Brna se pak obrátil prostřednictvím kasační stížnosti na Nejvyšší správní soud, nicméně soudci stížnost zamítli.

Vydáno pod