iDnes: Bacík z bohumínské ODS má kontakty s extremisty

Ostrava - Václav Bureš, jenž organizoval nepovolený pochod neonacistů v Plzni a v době jeho přípravy byl členem ODS, není jediným jejím členem, který má kontakty s extremisty. Podle serveru iDnes má podobný "koníček" i pokladník bohumínské místní organizace ODS Martin Bacík. Bacík spojení s extremisty popírá.

„Už jsme komentovali pana Bureše a distancujeme se od něj. Nemůžeme o svých členech vědět všechno, ale chystáme do budoucna taková opatření, abychom tomu předcházeli,“ řekl iDnes mluvčí ODS Milan Bouška.

Místopředsedkyni ODS v Bohumíně Jitku Kociánovou Bacíkovy aktivity překvapily. „Přišel k nám asi před rokem, je velice činný,“ řekla. Myslí si, „že jeho dny u nás jsou sečteny“. Podobně zrušilo místní sdružení v Plzni-Lochotíně členství ve straně i Burešovi. Přestože to udělalo, vedení plzeňské ODS vyzvalo vedení lochotínské organizace k rezignaci.

Server iDnes píše, že třiadvacetiletý student soukromé vysoké školy CEVRO Institut Bacík organizoval nebo spoluorganizoval několik demonstrací Národních korporativistů (NK) - například proti antifašismu loni v Otrokovicích a o pár měsíců dříve v Orlové. BIS ve své výroční zprávě za předloňský rok zařadila neregistrovanou organizaci NK mezi významné činitele, které v roce 2006 ovlivnily neonacistické hnutí v ČR.

„Do Národního korporativismu jsem nikdy za život nevstoupil, nevstoupím a vstupovat nebudu. Nejsem člověk s vymytým mozkem,“ řekl serveru iDnes Bacík s tím, že korporativistům prý jejich ideály rozmlouval: „Snažil jsem do NK proniknout a místní přesvědčovat, že to, co dělají, je ve skutečnosti jen přetvářka, že si jen hrají na vlastence, ale ve skutečnosti mají plné hlavy Gajdy, bohužel i Hitlera, Mussoliniho.“

Podle iDnes Bacíka usvědčují fotografie z akcí radikálů. Podle jednoho ze členů Antifašistické akce se Bacík pravidelně účastní ultrapravicových demonstrací na Moravě po boku členů zakázané neonacistické organizace Národní odpor. Nejrůznější akce ultranacionalistických hnutí Národní sjednocení a NK dokonce sám pořádal, informuje iDnes.

Problémy s extremisty měli v minulosti i další členové ODS. Nedávno byla zveřejněna informace o tom, že několik politiků ODS podepsalo výzvu, mezi jejímiž signatáři jsou i představitelé krajní pravice. Politici ODS později tvrdili, že nevěděli o tom, kdo výzvu připravil a spolu s nimi podepsal. Před necelými třemi roky zase vzbudila pozornost schůzka šéfa ODS a nynějšího premiéra Mirka Topolánka s představiteli Národní strany, kterou BIS řadí mezi pravicově extremistické subjekty.

Vydáno pod