Předsedkyní republikové rady zelených se stala Olga Zubová

Jihlava - V čele republikové rady Strany zelených (SZ) stanula poslankyně Olga Zubová. Členové rady o tom dnes rozhodli v Jihlavě. Zubová prohlásila, že nemá problém s nikým komunikovat, jejím cílem je stmelit předsednictvo i republikovou radu. Nejbližším úkolem podle ní budou volby do krajských zastupitelstev.

Kvůli rozporům mezi předsednictvem strany zelených a jejím širším vedením loni na podzim odstoupil z funkce předsedy rady Dalibor Stráský. Reagoval tak na spory o kompetence rady při výběru ministra školství, kterého zelení hledali po rezignaci Kuchtové.

Odpoledne se vedení SZ setká s prezidentským kandidátem Janem Švejnarem. Bude zřejmě chtít slyšet jeho názor na záměr postavit v Česku radar protiraketové obrany Spojených států. Zatímco se totiž lídři zelených ve vládě staví k radaru neutrálně a pro souhlas kladou podmínku jeho zapojení do struktur NATO, v širším vedení strany zasedají i rázní odpůrci záměru.

Zelené bude zřejmě zajímat i Švejnarův názor na jadernou energetiku, kterou odmítají. Podle Švejnara je třeba zaměřit se vedle úspor a alternativních zdrojů i na výzkum nových jaderných technologií. Zelení dnes mají na programu mimo jiné také projednání vnitrostranického referenda a zvolení strategie pro krajské volby.