Centrum krizové intervence v Bohnicích budou financovat magistrát a ministerstvo

Praha - Magistrát hlavního města a ministerstvo zdravotnictví chtějí obnovit plný provoz Centra krizové intervence v Psychiatrické léčebně v Praze Bohnicích. Protože zdravotní pojišťovny provoz centra neplatí, rozhodl už před půl rokem ředitel léčebny Ivan David, že centrum výrazně zredukuje, za což si vysloužil značnou kritiku. Magistrát a ministerstvo se teď dohodly, že budou centrum platit ze svého. Ředitel léčebny Ivan David o jednání a rozhodnutí o finanční podpoře centra nemá žádné oficiální zprávy.

V polovině loňského roku nařídil ředitel léčebny Ivan David zrušit lůžka a noční provoz linky v centru krizové intervence. Důvodem byl nedostatek finančních prostředků, neboť tato činnost není hrazena zdravotními pojišťovnami.

„Dostal jsem od ministerstva zdravotnictví zprávu, že pokud tuto péči bude hradit někdo jiný, například magistrát, můžeme v činnosti pokračovat. Pokud ji nikdo hradit nebude, tak v tom pokračovat nemáme,“ říká David a dodává, že centrum bylo provozováno asi 17 let, aniž bylo řádným způsobem zřízeno, a vždy bylo ztrátové.

David: Je to umělá aféra

Za tento krok si však vysloužil vlnu kritiky nejen od magistrátu, ale i psychiatrů. Podle Barbory Wenigové z Centra pro rozvoj péče o duševní zdraví vyjadřovalo 99 % názorů nesouhlas se zrušením krizového centra.

Mediální zájem kvůli centru považuje ředitel bohnické psychiatrické léčebny za umělou aféru. „Nejde o žádné znovuotevření, stejně tak jako nešlo o uzavření,“ připomíná s odkazem na to, že v červenci centrum nebylo zavřeno, pouze byl změněn způsob jeho provozu. Bohnice rozšířily ambulantní péči, naopak zrušily lůžkovou péči a omezily provoz linky důvěry v rámci krizového centra.

Magistrát chce centrum hradit z vlastní kapsy

Provoz centra by měl být obnoven v únoru, ministerstvo o tom chce s vedením léčebny jednat co nejdříve. Roční náklady centra budou zhruba 3,5 milionu korun, přičemž 1,5 milionu z této částky dá magistrát ze své kapsy.

Důvodem rozhodnutí magistrátu a ministerstva zdravotnictví, které je zřizovatelem bohnické psychiatrické léčebny, byla potřeba zachovat centrum krizové intervence především z kapacitních důvodů, neboť magistrátní centrum Riaps nedostačovalo.

Motivací k podpoře bohnického centra byl také výsledek projektu, který v letech 2006/07 mapoval potřebu odborníků v systému psychiatrické péče. Ukázal, že je spíše tendence využívat méně hospitalizace, a více komunitní služby, krizová centra a psychiatrické ambulance.

Lepší financování péče je třeba, shodují se všichni

O záměru magistrátu financovat provoz centra se David prý dozvěděl až od novinářů. V okamžiku, kdy pražský primátor Pavel Bém oznamoval obnovení plného provozu centra, ředitel léčebny prý nic nevěděl. „Jestli chce někdo platit prázdná lůžka, tak mi to opravdu připadá jako mrhání prostředky,“ komentuje David snahu obnovit plný provoz centra.

Se zástupci radnice i ministerstva se však shoduje v tom, že psychiatrická péče by měla být lépe financována, pokud má být poskytována na stejné úrovni jako v západní Evropě.

Vydáno pod