Češi jsou opatrnější při udávání osobních údajů

Praha - Na 28. leden připadá mezinárodní den ochrany osobních údajů. U jeho příležitosti pořádá Úřad pro ochranu osobních údajů specializovaný seminář, zaměřený na rizika a výzvy tohoto fenoménu. V České republice povědomí o ochraně citlivých údajů stoupá, lidé se stávají opatrnějšími a už vědí, na koho se obrátit v případě zneužití svých údajů. Úřad pro ochranu osobních údajů se chce v letošním roce zaměřit především na firmy zpracovávající DNA.

Na semináři v Praze se bude hovořit především o tom, jaké je využití osobních dat, jaké obavy tato problematika vyvolává, ale také o tom, jak mohou být data prospěšná. Svůj příspěvek přednese i britský odborník na ochranu osobních údajů Graham Sutton: „Myslím, že Česká republika má dobrý zákon i dobrý regulační úřad,“ říká.

Češi jsou nyní mnohem více opatrní, souhlasí s tím i Igor Němec, ředitel Úřadu pro ochranu osobních údajů: „Stížností je každoročně o padesát procent víc než v roce předešlém. Toto je způsobeno dvěma fenomény: zaprvé roste snaha získávat osobní údaje a zadruhé roste i povědomí o tomto problému.“

Lidé v Česku se rychle učí, jak se bránit proti úřadům, které mnohdy chtějí nepřiměřené množství informací: „Je to i díky velmi negativní zkušenosti z období komunismu, nicméně musím potvrdit, že ve snaze státních orgánů, ať už v rámci boje proti terorismu nebo bezpečnosti nebo i kvůli vlastní pohodlnosti, je tendence získávat více informací, než je skutečně potřeba,“ potvrzuje Němec.

Úřad pro ochranu osobních údajů se chce v letošním roce zaměřit hlavně na ochranu dat zvlášť ohrožených skupin - dětí a seniorů. Pozozrnost chce také soustředit na firmy, které zpracovávají DNA. Ze současných kontrol a dotazů těchto firem totiž vyplývá, že společnosti například opomíjejí nutnost výslovného souhlasu klienta se zpracováním jeho osobních údajů.