Sdružení K213 dnes nechce vpustit Nečase do práce

Praha - Před budovou ministerstva práce a sociálních věcí čekají od rána na ministra Petra Nečase členové sdružení K213. Do Prahy se otcové přesunuli poté, co celý minulý týden protestovali před brněnským úřadem  pro ochranu dětí. K přesunutí před ministerstvo se rozhodli po Nečasově tiskové konferenci, na které je označil za „sexistické, sprosté a vulgárních agresory“.

Důvodem blokády Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí v Brně byl nesouhlas otců s tím, aby instituci vedla Lenka Pavlová. Měli také pochybnosti o transparentnosti výběrového řízení na tento post, kterého se neúspěšně zúčastnil i předseda sdružení Jiří Fiala.

Před ministerstvo zatím přišlo šest mužů. Ministra očekávali nejprve u vjezdu do garáží, pak se přesunuli před hlavní vchod. Nečas do práce od rána nepřišel, podle mluvčího resortu Jiřího Sezemského má celý tento týden nabitý progam.

Ministerstvo označilo postup členů K213 za nepřijatelný. S protestujícími je ochotné jednat pouze v případě, že splní několik podmínek: ukončí blokádu a stáhnou ze svých internetových stránek výzvu k neplacení výživného. Nečas také požaduje, aby se muži omluvili za urážky, zveřejněné na jejich webu. Jsou namířené proti nové ředitelce úřadu pro ochranu dětí Lence Pavlové, Džamile Stehlíkové a proti Lence Mazuchové, autorce návrhu odebírat řidičský průkaz v případě neplacení alimentů. Sdružení K213 takovou možnost odmítá, ministerstvo práce a sociálních věcí ale tento návrh také nepodporuje.

„Chceme odvolat Lenku Pavlovou, chceme aby ministr odstoupil. Takže Nečas by měl minimálně odvolat Pavlovou a omluvit se,“ zní požadavek Jiřího Fialy. Dodal, že sdružení bude před budovou protestovat, dokud ministerstvo nesplní alespoň jeden z jeho požadavků.