Česko vyšle do Afghánistánu dělostřelecký radiolokátor

Praha - Česká armáda chce do Afghánistánu vyslat dělostřelecký radiolokátor zvaný Arthur, spolu s ním by do země měli odcestovat také příslušníci dělostřelecké brigády z Jinců. Dnešním Hospodářským novinám to řekl náměstek ministryně obrany Martin Barták. Koupi celkem tří kusů systému za 1,5 miliardy korun, které slouží k zachycení nepřátelské střelby, doprovázela v roce 2005 řada pochybností. Podezření z korupce se nevyhnul ani tehdejší unionistický ministr Karel Künhl.

HN napsaly, že pokud záměr schválí vláda i parlament, půjde o vůbec první zahraniční misi české armády, při níž by byli nasazeni dělostřelci i s technikou. „Arthur je značně nákladný dělostřelecký komplet, který by měl být využit v misi. Předpokládáme, že ho nasadíme příští rok v Afghánistánu, a to v součinnosti s Brity,“ uvedl Barták.

Podle HN zatím není ujasněno, jaké přesně bude mít Arthur v Afghánistánu úkoly. Radiolokátory by mohly být využity například ke střežení spojenecké základny. „Sloužily by pak jako výstražný systém, jenž by vojáky varoval před dopadem vystřelených raket,“ řekl HN mluvčí dělostřelecké brigády v Jincích Michal Abrhám. List doplnil, že ministerstvo obrany se musí ještě s výrobcem radaru, švédskou firmou SAAB, domluvit na servisu.

List dále uvedl, že o nákup radiolokátorů se před třemi lety postaral tehdejší ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU). Pochybnosti vyvolávala nejen otázka využitelnosti radaru, ale zejména způsob nákupu: ministerstvo nevypsalo na zakázku žádné výběrové řízení, ale oslovilo rovnou Švédy, napsaly HN.

Česká armáda je prvním uživatelem dělostřeleckého systému Arthur ve střední Evropě a armádou pátého státu NATO, který toto zařízení vlastní. Dělostřelecký systém Arthur je umístěn na podvozku nákladního vozu Tatra 815.

Podle informací ministerstva obrany je jeho jádrem počítačový systém, který s velkou přesností vyhodnotí a dopočítá dráhu střely, určí druh použité zbraně protivníka, místo vypálení střely a přibližné místo jejího dopadu. Systém umí sledovat až osm střel najednou. Souběžně monitoruje daný prostor, zpracovává, vyhodnocuje a předává informace ostatním součástem vojsk či letectvu. Umožňuje také včas varovat jednotky před útokem.