Kriminalita v Česku stoupá, ubývá ale vražd

Praha - Policejní prezidium dnes zveřejnilo údaje o kriminalitě v České republice za rok 2007 včetně vývoje kriminality za deset let. Z čísel vyplývá, že loni v Česku přibylo trestných činů, zároveň se však také zvýšila i objasněnost jednotlivých případů. Ubylo vražd, ale na vzestupu jsou drobné krádeže, znásilnění a také jízda bez řidičáku.

Policisté loni řešili 357.391 trestných činů, což je o 20.945 více než v roce 2006. Meziroční nárůst kriminality tak činí více než šest procent.  Přibylo hlavně prostých krádeží, kam patří například kapesní krádeže nebo krádeže aut. Zatímco v roce 2006 jich policisté evidovali 151.136, loni jich zaznamenali o 3.071 více. Problémem jsou také kapsáři. Aspoň polovina z nich se soustředí v Praze. Nejčastěji tu řádí rumunské a ukrajinské gangy.

Nárůst byl zaznamenán i v počtu řidičů, kteří usedli za volant bez řidičského průkazu.  „Jsou to lidé, kteří vlastní řidičské oprávnění, ale na jinou kategorii, nebo jsou to osoby, které vůbec nevlastní žádné oprávnění,“ uvedl Jaroslav Pavelka z ředitelství Služeb dopravní policie. Policie takových provinilců chytla loni přes devět tisíc.

Vzrostl také počet znásilnění. Loni jich bylo celkem 637, tedy o pětinu víc než v roce 2006. Zato počet vražd výrazně klesl - na třetí nejlepší číslo od roku 1990. Z předloňských 231 se snížil v roce 2007 na 196. Ubylo i podvodů. „Pokles kriminality zaznamenáváme v hospodářské trestné činnosti - a to nejen u úvěrových podvodů, ale i v další kriminalitě,“ konstatoval náměstek policejního prezidenta pro trestní řízení Jiří Houba.

Největší problém s trestnou činností zůstává tradičně ve velkých městech a okolí. Rizikovými regiony jsou střední Čechy a taky jižní i severní Morava. Násilné a mravnostní trestné činy převažují hlavně na severní Moravě a v severních Čechách. Majetkové činy jsou typické hlavně pro Prahu. Rizikovou skupinou zůstávají senioři - stále častěji se stávají oběťmi krádeží a podvodů.