Reforma zdravotnictví je nutná, myslí si Češi

Praha - O nutnosti reformy zdravotnictví je přesvědčeno 77 procent lidí. Vyplývá to z lednového průzkumu agentury STEM. Úsporná opatření považuje za nezbytná 66 procent obyvatel. Jen necelá čtvrtina dotázaných si myslí, že reforma zlepší úroveň a kvalitu zdravotní péče, 37 procent je přesvědčeno o opaku a dvě pětiny lidí si myslí, že reforma se na stavu a úrovni zdravotní péče neprojeví.

Jen necelá čtvrtina lidí ale věří, že reforma pozvedne během několika let úroveň a kvalitu zdravotní péče.

Předzvěstí reformy je zavedení regulačních poplatků pacientů od letošního ledna, které má omezit zbytečné čerpání péče. Samotná reforma má začít v lednu příštího roku. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek chce mimo jiné umožnit lidem připojištění na lepší péči. Pojišťovny by si měly v nabídce programů konkurovat a změnit se v akciové společnosti. Opozice varuje, že reformu odnesou hlavně nemocní a chudí.

V názorech na nutnost reformy se příliš neliší lidé
podle věku a vzdělání, výrazné nejsou ani rozdíly podle stranických sympatií. Zdrženlivost k úsporným opatřením projevují jen ti, jichž se mohou nejvíce dotknout - senioři a osoby se zhoršeným zdravotním stavem, v politické rovině pak stoupenci KSČM.