Sněmovna 30. ledna jednala o místním referendu a živnostenském zákoně

Praha – Vláda by chtěla, aby se místní referendum stalo častěji využívaným nástrojem pro prosazování vůle občanů. Ve druhém čtení dnes sněmovna projednala vládní návrh, který by zajistil platnost referenda v případě, že by se k němu dostavilo 35 procent voličů místo současných 50. Výsledek hlasování by byl závazný, pokud by se pro vyslovilo alespoň  50 procent hlasujících, tedy 25 procent všech obyvatel oprávněných volit.

Do závěrečného čtení dnes pustila Poslanecká sněmovna vládní novelu živnostenského zákona. Novela má usnadnit začínajícím podnikatelům vstup do podnikání. Nově už například nebudou muset mít oprávnění na každou živnost, ale bude jim stačit jen jeden výpis z rejstříku.
    
Sociální demokracie dnes neuspěla s návrhem, aby snížená sazba daně z přidané hodnoty klesla zpět na pět procent ze současných devíti. ČSSD se domnívá, že její zvýšení v rámci reformy veřejných financí vede ke zdražení nejen potravin, ale třeba i léků nebo nájemného. Projednávání tohoto sociálnědemokratického návrhu je evergreenem, koaličního poslanci ho vždy zablokovali. I dnes byl zamítnut hned v prvním čtení.
    
Poslanecká sněmovna pustila do druhého čtení návrh novely zákona, která by měla zamezit spekulacím při prodeji státní zemědělské půdy. Zemědělci ale požadují uzákonění dalších změn. Zákonodárci také projednávali novelu o trestním řízení, která by měla do české policejní praxe zavést institut protikorupčního agenta.
    
Na programu byla také novela školského zákona, týkající se přijímacích zkoušek na střední školy. Žáci by měli mít nově možnost podávat v prvním kole přijímacího řízení tři přihlášky namísto současné jedné. Zároveň by zákonodárci chtěli zavést tzv. zápisný lístek, kterým by studenti do určitého data museli závazně potvrdit, na kterou školu skutečně v září nastoupí.