Desetiletá Terezka zatím do léčebny znovu nemusí

Praha – Obvodní soud pro Prahu 8 dnes opět projednával případ desetileté Terezky Smutné. Dívku vyslechl soudce Miloslav Sládek už na počátku ledna a poté se nechal slyšet, že uvažuje o jejím zpětném umístění do ústavu, neboť podle něj se její vztah s otcem nijak nezlepšil. Po dnešním rozhovoru s rodiči ale rozhodnutí změnil.

Při rozhodování o opětovném umístění dívky do léčebny nebo azylového domu vycházel soudce také ze znaleckého posudku, podle kterého prý matka Terezku proti otci dlouhodobě naváděla. Otec ale dnes u soudu označil jeho vztah s dcerou za lepší.

Dívka, která žije u matky, se s ním na základě nařízení soudu pravidelně vídá. Celá rodina také dochází na terapii do neziskové organizace Dům tří přání. Případ se bude znovu projednávat v dubnu.

Případ „Terezka“


Spor rodičů o Terezu trvá již mnoho let. Otec podle některých médií nejprve o dítě nestál, později ale projevil zájem se s dívkou vídat. Schůzkám ale údajně matka aktivně bránila.

Koncem června poslal soud dívku kvůli sporům rodičů na psychiatrii do motolské nemocnice. Rozhodnutí zdůvodnil snahou zabránit ovlivňování dítěte rodiči – Terezina matka údajně nechtěla dívce dovolit, aby se vídala se svým otcem, ta ale s obviněním nesouhlasila.

Po následné vlně kritiky ze strany odborníků i politiků přemístil Terezu na dobu prázdnin do dětské léčebny Olivův dům u Říčan, kde se stýkala s oběma rodiči. Začátkem září ji opět dočasně svěřil do péče matky a zároveň nařídil ambulantní terapii.

Jak se snaží pomáhat stát

V návaznosti na případ vypracovalo ministerstvo spravedlnosti ve spolupráci s ministerstvem sociálních věcí seznam neutrálních zařízení, kam by mohly být umístěny děti, které se ocitnou v podobné situaci jako Tereza. „Žádné z nich nejsou dětské léčebny nebo pobytová zařízení, jedná se spíše o ambulance, krizová centra a podobně,“ uvádí Kristýna Kotalová z oddělení sociálněprávní ochrany dětí.

Komplikované občanské spory o děti by měli pomáhat řešit zprostředkovatelé, takzvaní mediátoři. V lednu také vláda schválila novelu občanského soudního řádu, jejímž cílem je lépe chránit práva dítěte.